SECTION-1

 

MANUFACTURING AND PRODUCTION TECHNOLOGY MULTIPLE CHOICE QUESTIONS
 
Q51. Drills should be hardened

(a) at the tip only 
(b) upto one-fourth of its length 
(c) upto half of its length 
(d) throughout its length.

Ans:(d) throughout its length.

 

Q52. Choose the wrong statement

(a) Due to vibration, the surface finish obtained will be very poor. 
(b) Due to vibrations, the tool life is decreased by about 70 to 80% of the normal value. 
(c) Due to vibrations in machine tools, the chip thickness removed by the cutting tool is constant. 
(d) In dynamically stable system, the amplitude of vibration keeps on decaying with time. 

Ans:(c) Due to vibrations in machine tools, the chip thickness removed by the cutting tool is constant.

 

Q53. In electro-forming process, first a negative image of the part is prepared. This negative image of the part is called

(a) mould 
(b) matrix 
(c) pattern 
(d) any one of the above 

Ans:(d) any one of the above

 

Q54. The substance used in case of expendable type of moulds is

(a) conducting 
(b) non-conducting 
(c) any one of the above 
(d) none of the above.

Ans:(b) non-conducting

 

Q55. Choose the wrong statement

(a) Concrete is a good vibration damping material. 
(b) The thrust bearings are located close to the spindle nose to avoid the possibility of buckling. 
(c) The minimum diameter of the job is taken = h/8, where h being the height of the centre above the bed. 
(d) Cast iron has high tensile strength. 

Ans:(d) Cast iron has high tensile strength.

 

Q56. The variation of spindle speed with diameter of job at constant cutting speed form a series which is in

(a) arithmetical progression 
(b) geometrical progression 
(c) logarithmic progression 
(d) none of the above. 

Ans:(b) geometrical progression

 

Q57. A series of numbers in a geometric progression, which is used for standardisation in preference to any other random number, is known as

(a) best number 
(b) preferred numbers 
(c) basic number 
(d) none of the above.

Ans:(b) preferred numbers

 

Q58. Choose the wrong statement

(a) Cast iron cannot be fabricated by welding 
(b) Mild steel and other alloys can be fabricated by welding 
(c) The bed, column and frame of machine tools are made of cast iron 
(d) The shock absorbing capacity of cast iron is very low. 

Ans:(d) The shock absorbing capacity of cast iron is very low.

 

Q59. In order to obtain a high surface finish the machine should

(a) have vibrations of maximum amplitude 
(b) have vibration of minimum amplitude 
(c) be free from vibrations 
(d) none of the above. 

Ans:(c) be free from vibrations

 

Q60. For selecting guideway materials, which of the following factors should be considered?

(a) damping capacity 
(b) wear resistance 
(c) strength 
(d) all of the above 

Ans:(d) all of the above

 

1      2      3      4      5      6      7      8    

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Manufacturing and Production technology 

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-1

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-2

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-3

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-4

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-5

 

 


 

Go to Home Page

Leave a Reply