SECTION-1

 

MANUFACTURING AND PRODUCTION TECHNOLOGY MULTIPLE CHOICE QUESTIONS
 
Q41. Plain high carbon steel are tempered in order to

(a) reduce brittleness in hardened steel 
(b) improve toughness 
(c) reduce the internal stresses 
(d) all of the above 

Ans:(d) all of the above

 

Q42. The tool force measuring apparatus is called

(a) pyrometer 
(b) dynamometer 
(c) radiator 
(d) reflector. 

Ans:(b) dynamometer

 

Q43. The natural frequency of dynamometer, so that the recorded force for actual cut may not be influenced by any vibrating motion of the dynamometer, should be at least

(a) equal to the frequency of the exciting vibrations 
(b) half of the frequency of the exciting vibrations 
(c) two times the frequency of the exciting vibrations 
(d) four times the frequency of the exciting vibrations.

Ans:(d) four times the frequency of the exciting vibrations.

 

Q44. Dial indicator can measure the deflections up to

(a) 25 × 10–10 mm 
(b) 25 × 10–8 mm 
(c) 25 × 10–6 mm 
(d) 25 × 10–4 mm. 

Ans:(d) 25 × 10–4 mm.

 

Q45. The main actions of cutting fluids are

(a) friction reduction 
(b) cooling 
(c) washing away the chip 
(d) all of the above 

Ans:(d) all of the above

 

Q46. Which of the following methods are considered as forming type of gear manufacturing methods?

(a) milling 
(b) broaching 
(c) hobbing 
(d) both (a) and (b) 
 

Ans:(d) both (a) and (b)

 

Q47. Milling machines can cut

(a) spur gear 
(b) helical gear 
(c) worm gear 
(d) all of the above .

Ans:(d) all of the above

 

Q48. Gears which work under low specific pressure and low velocities (i.e., gears of relatively small power transmitting capacity) are made of

(a) alloy steel 
(b) carburised steel 
(c) carbon steel 
(d) mild steel. 

Ans:(c) carbon steel

 

Q49. Gears which work under heavier service conditions (i.e., gears working under high unit stresses and high velocities at the pitch diameter) are made of

(a) alloy steel 
(b) carburised steel 
(c) carbon steel 
(d) mild steel. 

Ans:(b) carburised steel

 

Q50. Gears which work under severe conditions and also likely to be subjected to shocks, are made of

(a) alloy steel 
(b) carburised steel 
(c) carbon steel 
(d) mild steel.

Ans:(d) mild steel.

 

1      2      3          5      6      7        

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Manufacturing and Production technology 

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-1

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-2

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-3

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-4

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-5

 

 


 

Go to Home Page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *