SECTION-1

 

MANUFACTURING AND PRODUCTION TECHNOLOGY MULTIPLE CHOICE QUESTIONS
 
Q31. Which one of the following process is not used for manufacturing gears?

(a) casting 
(b) extruding 
(c) milling 
(d) stamping. 

Ans:(c) milling

 

Q32. Which of the following process is used for machining gears from the blanks?

(a) milling 
(b) broaching 
(c) formed tooth process 
(d) all of the above 

Ans:(d) all of the above

 

Q33. Which of the following methods are considered as generating type of gear manufacturing methods?

(a) milling 
(b) hobbing 
(c) shear cutting 
(d) both (b) and (c).

Ans:(d) both (b) and (c).

 

Q34. The cutting fluid used for providing cooling action to the work-piece and tool and to wash away the chips, is

(a) mineral oil 
(b) chlorinated cutting oils 
(c) aqueous solution 
(d) water. 

Ans:(c) aqueous solution

 

Q35. The advantages of using cutting fluids are

(a) low power consumption 
(b) better dimensional accuracy 
(c) increased tool life 
(d) all of the above 
 

Ans:(d) all of the above

 

Q36. In die cutting, when the punch presses the steel metal, the bottom-most layers of the sheet in die are subjected to

(a) compressive stresses 
(b) tensile stresses 
(c) shear stresses 
(d) bending stresses.

Ans:(b) tensile stresses

 

Q37. A dynamometer should be stable with respect to

(a) temperature only 
(b) time only 
(c) humidity only 
(d) all of the above 

Ans:(d) all of the above

 

Q38. Which of the following are the devices to measure small deflections in dynamometers?

(a) electric transducers 
(b) piezoelectric crystals 
(c) dial indicator 
 (d) all of the above. 

Ans:(d) all of the above.

 

Q39. Choose the correct statement

(a) The object becomes more tough if tempering is done at low temperature. 
(b) The object retains its hardness if tempering is done at high temperature. 
(c) The combination of hardness and toughness is provided by case-hardening. 
(d) The process of measuring high temperature is known as dynamometry.

Ans:(c) The combination of hardness and toughness is provided by case-hardening.

 

Q40. A steel, in which an element like lead or sulphur is added to promote rapid machining, is known as

(a) killed steel 
(b) stainless steel 
(c) free-cutting steel 
(d) none of the above.

Ans:(c) free-cutting steel

 

1      2      3      4      5      6          8    

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Manufacturing and Production technology 

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-1

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-2

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-3

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-4

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-5

 

 


 

Go to Home Page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *