SECTION-1

 

MANUFACTURING AND PRODUCTION TECHNOLOGY MULTIPLE CHOICE QUESTIONS
 
Q21. The force acting on the punch goes on increasing if angle of shear

(a) increases 
(b) decreases 
(c) remains constant 
(d) none of the above. 

Ans:(b) decreases

 

Q22. The average force to cut any work-piece in case of die cutting operation is equal to

(a) one-fourth of the maximum force 
(b) one-third of the maximum force 
(c) one-half of the maximum force 
(d) two-third of the maximum force. 

Ans:(b) one-third of the maximum force

 

Q23. Which of the following methods are used for manufacturing gears?

(a) casting 
(b) stamping 
(c) extruding 
 (d) all of the above 
 

Ans:(d) all of the above

 

Q24. For making heavy gears of cast iron and steel, which of the following methods is particularly used?

(a) sand casting 
(b) stamping 
(c) extruding 
(d) power-metallurgy

Ans:(a) sand casting
 

 

Q25. For making thin gears from sheet metals up to thickness 3 mm, the method used is

(a) casting 
(b) stamping 
(c) extruding 
(d) coining. 

Ans:(b) stamping

 

Q26. Which of the following material is used for manufacturing gears by power-metallurgy?

(a) cast iron 
(b) steel 
(b) bakelite 
(c) plastic materials 
(d) both (b) and (c). 

Ans:(d) both (b) and (c).

 

Q27. The method of manufacturing gears by extrusion is used for

(a) bevel gears 
(b) worm gears 
(c) spur gears 
(d) helical gears.

Ans:(d) helical gears.

Q28. An oxidising process, used for aluminium and magnesium articles, is known as

(a) anodising 
(b) galvanising 
(c) sheradising 
(d) brazing. 

Ans:(a) anodising

 

Q29. The process of coating a thin layer of phosphate on steel is known as

(a) anodising 
(b) parkerising 
(c) galvanising 
(d) brazing. 

Ans:(b) parkerising

 

Q30. Choose the wrong statement

(a) Milling is not a production process. 
(b) The initial cost of the cutter of the milling machines is lower than cutters for hobbing and shaping processes. 
(c) Cutter No. 4 is suitable for cutting gears with 35 to 54 teeth. 
(d) Internal gears can be very conveniently cut by a broach tool.

Ans:(c) Cutter No. 4 is suitable for cutting gears with 35 to 54 teeth.

 

 

1      2      3      4          6      7      8    

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Manufacturing and Production technology 

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-1

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-2

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-3

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-4

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-5

 

 


 

Go to Home Page

Leave a Reply