SECTION-2

 

MANUFACTURING AND PRODUCTION TECHNOLOGY MULTIPLE CHOICE QUESTIONS
 
Q71. The length of approach in case of drilling operation is equal to

(a) 0.8 D 
(b) 0.6 D 
(c) 0.29 D 
(d) 0.14 D 
where D = Diameter of drill.

Ans:(c) 0.29 D

 

Q72. The total length (L) in drilling an open hole is equal to

(a) H + 0.29 D 
(b) H + 0.29 D × 2 
(c) H + D 
(d) H. 
where D = Diameter of drill, and H = Depth of plate.

Ans:(b) H + 0.29 D × 2

 

Q73. The total length (L) in drilling a blind hole is equal to

(a) H + 0.29 D 
(b) H + 0.29 D × 2 
(c) H + D 
(d) H.

Ans:(a) H + 0.29 D

 

Q74. The recommended values of speed for drilling magnesium alloys are

(a) 12 to 15 m/min 
(b) 20 to 23 m/min 
(c) 35 to 55 m/min
(d) 60 to 105 m/min. 

Ans:(d) 60 to 105 m/min.
 

 

Q75. The recommended values of speed for drilling stainless steels are

(a) 12 to 15 m/min 
(b) 20 to 23 m/min 
(c) 35 to 55 m/min 
(d) 60 to 105 m/min. 

Ans:(a) 12 to 15 m/min

 

Q76. The recommended values of speed for drilling aluminium alloys are

(a) 12 to 15 m/min 
(b) 20 to 23 m/min 
(c) 35 to 55 m/min 
(d) 60 to 105 m/min.

Ans:(c) 35 to 55 m/min

 

Q77. The operation of sizing and finishing a hole is known as

(a) reaming 
(b) spot facing 
(c) tapping 
(d) counter sinking. 

Ans:(a) reaming

 

Q78. The operation of a cone-shaped enlargement of the end of a hole is known as

(a) reaming 
(b) spot facing 
(c) tapping 
(d) counter sinking. 

Ans:(d) counter sinking.

 

Q79. The operation of forming internal threads is known as

(a) reaming 
(b) spot facing 
(c) tapping 
(d) counter sinking. 

Ans:(c) tapping

 

Q80. Which of the following operation is first performed?

(a) tapping 
(b) drilling 
(c) boring 
(d) spot facing.

Ans:(c) boring

 

 

1      2      3      4      5      6      7      8    

 

Go To Section-3

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Manufacturing and Production technology 

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-1

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-2

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-3

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-4

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-5

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply