SECTION-2

 

MANUFACTURING AND PRODUCTION TECHNOLOGY MULTIPLE CHOICE QUESTIONS
 
Q61. A hole of diameter 20 mm is to be drilled at a drill speed of 250 r.p.m. and a feed of 0.03 mm per revolution in a mild steel plate for which value of constant C = 0.36. Then the torque required in Newton metre will be equal to approximately

(a) 10.2 
(b) 8.0 
(c) 5.7 
(d) 3.0. 

Ans:(c) 5.7

 

Q62. The drill spindles are provided with standard taper known as

(a) Seller’s taper 
(b) Sharp taper 
(c) Morse taper 
(d) None of the above. 

Ans:(c) Morse taper

 

Q63. The operation of smoothening and squaring the surface around a hole is known as

(a) reaming 
(b) spot facing 
(c) tapping 
(d) counter sinking.

Ans:(b) spot facing

 

Q64. For a constant feed, the tool life increases as the cutting speed

(a) is increased 
(b) is decreased 
(c) is constant 
(d) none of the above. 

Ans:(b) is decreased

 

Q65. For a given rate of metal removal, the best tool life will be obtained by using the

(a) lowest possible feed 
(b) highest possible feed 
(c) average of the highest and lowest possible feed 
(d) none of the above. 

Ans:(b) highest possible feed

 

Q66. The intermediate speeds in case of drilling are chosen in

(a) Geometrical progression series 
(b) Arithmetical progression series 
(c) Logarithmic series 
(d) none of the above.

Ans:(a) Geometrical progression series

 

Q67. Which of the following parameters affects the amount of metal removed?

(a) depth of hole 
(b) cutting speed 
(c) feed 
(d) all of the above 
 

Ans:(d) all of the above

 

Q68. Choose the wrong statement

(a) The cutting speed for a drill depends upon the material to be drilled. This varies from 10 to 90 m/min. 
(b) Deep-hole drilling machines are used for drilling such holes whose length exceeds three times the drill size. 
(c) The Gang drilling machine is used for drilling holes of several different sizes on a work-piece. 
(d) Sensitive and upright drilling machines are specified by the length of the arm and column diameter.

Ans:(d) Sensitive and upright drilling machines are specified by the length of the arm and column diameter.

 

Q69. The setting time in case of planers as compared to that of a shaper is of the order of

(a) two times 
(b) five or six times 
(c) half time 
(d) one-fourth time. 

Ans:(b) five or six times

 

Q70. Portable drilling machine is specified by

(a) the maximum diameter of the drill which can be held 
(b) the length of arm and column diameter 
(c) the diameter of the largest work-piece that can be drilled 
(d) the drilling area, the size and number of holes a machine can drill.

Ans:(a) the maximum diameter of the drill which can be held

 

 

1      2      3      4      5      6      7      8    

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Manufacturing and Production technology 

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-1

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-2

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-3

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-4

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-5

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply