SECTION-2

 

MANUFACTURING AND PRODUCTION TECHNOLOGY MULTIPLE CHOICE QUESTIONS
 
Q51. The average cutting speed with drill of high speed steel is

(a) half the cutting speed with drill of carbon steel 
(b) equal to the cutting speed with drill of carbon steel 
(c) twice the cutting speed with drill of carbon steel 
(d) thrice the cutting speed with drill of carbon steel. 

Ans:(c) twice the cutting speed with drill of carbon steel

 

Q52. For drilling cast iron, the lubricant used

(a) kerosene 
(b) soda water 
(c) turpentine 
(d) dry.

Ans:(d) dry.

 

Q53. The best angle to grind a drill for work on extremely hard material is

(a) 70° 
(b) 59° 
(c) 40° 
(d) 30°. 

Ans:(a) 70°

 

Q54. The best angle to grind a drill for work on soft material like fibre is

(a) 70° 
(b) 59° 
(c) 40° 
(d) 30°. 

Ans:(c) 40°

 

Q55. With the increase of helix angle, the cutting edge becomes

(a) weak 
(b) strong 
(c) normal 
(d) none of the above. 

Ans:(a) weak

 

Q56. For harder material, helix angles are of the order of

(a) 50 to 60° 
(b) 35 to 45° 
(c) 20 to 30° 
(d) 10 to 13°.

Ans:(d) 10 to 13°.

 

Q57. Choose the wrong statement

(a) Drilling is an example of oblique cutting. 
(b) The lead screw of a lathe has multi-start threads. 
(c) In drilling operation, the metal is removed by shearing and extrusion. 
(d) A 20 mm drilling machine means that it can drill a hole of maximum diameter 20 mm. 

Ans:(b) The lead screw of a lathe has multi-start threads.

 

Q58. A drill consists of a cylindrical piece of steel with special grooves. These grooves are generally called

(a) margins 
(b) lips 
(c) flutes 
(d) clearances. 

Ans:(c) flutes

 

Q59. High helix drills are having helix angles of

(a) 10 to 15° 
(b) 20 to 30° 
(c) 35 to 40° 
(d) 50 to 70°. 

Ans:(c) 35 to 40°

 

Q60. High helix drills are used for deep-hole drilling in

(a) hard rubber 
(b) bakelite 
(c) fibre asbestos 
(d) aluminium.

Ans:(d) aluminium.

 

 

1      2      3      4      5      6      7      8    

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Manufacturing and Production technology 

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-1

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-2

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-3

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-4

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-5

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply