SECTION-2

 

MANUFACTURING AND PRODUCTION TECHNOLOGY MULTIPLE CHOICE QUESTIONS
 
Q41. Which one of the following metals is best suited for electro-forming?

(a) zinc 
(b) lead 
(c) gold 
(d) silver. 

Ans:(d) silver.

 

Q42. The best suited metal for electro-forming is one which has the property of

(a) good bearing surface 
(b) good reproducibility 
(c) resistance to corrosion 
(d) all of the above 
 

Ans:(d) all of the above

 

Q43. Which one is the correct statement about electro-forming?

(a) This is an economical method of production. 
(b) Rate of production is high. 
(c) High surface finish can be obtained. 
(d) Process is limited only to very thick parts.

Ans:(c) High surface finish can be obtained.

 

Q44. The face angles of the teeth of a broaching tool for brass is approximately equal to

(a) 6 to 8° 
(b) 10° 
(c) 15° 
(d) – 5 to + 5°.

Ans:(d) – 5 to + 5°.

 

Q45. In grinding operation, for grinding harder material

(a) fine grain size is used 
(b) coarser grain size is used 
(c) medium grain size is used 
(d) none of the above.

Ans:(a) fine grain size is used

 

Q46. Which one is the wrong statement about electro-forming?

(a) High dimensional accuracy in complicated shaped parts can be obtained. 
(b) Parts of any thickness can be easily made. 
(c) Any amount of purity can be achieved. 
(d) Cost of production is very low. 

Ans:(d) Cost of production is very low.

 

Q47. The feed in drilling operation is expressed as

(a) mm/revolution 
(b) mm 
(c) mm/sec 
(d) mm/min. 

Ans:(b) mm

 

Q48. Steels, in which no gas evolution occurs on solidification, are known as

(a) stainless steels 
(b) killed steels 
(c) carbon steels 
(d) alloy steels.

Ans:(b) killed steels

 

Q49. For drilling aluminium and copper, the lubricant used is

(a) kerosene 
(b) soda water 
(c) turpentine 
(d) dry. 

Ans:(a) kerosene

 

Q50. For drilling malleable carbon, the lubricant used is

(a) kerosene 
(b) soda water 
(c) turpentine 
(d) dry.

Ans:(b) soda water

 

 

1      2      3      4      5      6      7      8    

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Manufacturing and Production technology 

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-1

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-2

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-3

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-4

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-5

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply