SECTION-2

 

MANUFACTURING AND PRODUCTION TECHNOLOGY MULTIPLE CHOICE QUESTIONS
 
Q31. For drilling aluminium with drill of carbon steel, the average cutting speed should be

(a) 10 m/min 
(b) 15 m/min 
(c) 30 m/min 
(d) 45 m/min. 

Ans:(d) 45 m/min.

 

Q32. For drilling brass and copper with drill of carbon steel, the average cutting speed should be

(a) 10 m/min 
(b) 15 m/min 
(c) 30 m/min 
(d) 45 m/min. 

Ans:(c) 30 m/min

 

Q33. For drilling high carbon steel with drill of carbon steel, the average cutting speed should be

(a) 10 m/min 
(b) 15 m/min 
(c) 30 m/min 
(d) 45 m/min. 

Ans:(a) 10 m/min

 

Q34. For drilling very soft steel and soft grey iron with drill of carbon steel, the average cutting speed should be

(a) 10 m/min 
(b) 15 m/min 
(c) 30 m/min 
(d) 45 m/min.

Ans:(b) 15 m/min

 

Q35. One which of the following parameters, the face angle of the tooth of a broaching tool depends?

(a) material to be cut 
(b) toughness of the material 
(c) hardness of the material 
(d) ductility of the material 

Ans:(b) toughness of the material

 

Q36. Which of the following pitch leads to chatler in case of broaching?

(a) fine pitch 
(b) large pitch 
(c) uniform pitch 
(d) all of the above. 

Ans:(a) fine pitch

 

Q37. The face-angles of the teeth of a broaching tool for cast iron is approximately equal to

(a) 6 to 8° 
(b) 10° 
(c) 15° 
(d) – 5 to + 5°.

Ans:(a) 6 to 8°

 

Q38. For drilling brass and bronze, the lubricant used is

(a) kerosene 
(b) a flood of soluble oil 
(c) dry 
(d) soda water 

Ans:(c) dry

 

Q39. Choose the wrong statement

(a) If helix angle decreases, rake angle also decreases. 
(b) A very large rake angle makes a tightly rolled chips. 
(c) The point angle less than 118° is used for brittle materials. 
 (d) None of the above. 

Ans:(d) None of the above.

 

Q40. For drilling brass, a drill with

(a) zero helix angle is required 
(b) low helix angle is required 
(c) high helix angle is required 
(d) any helix angle can be used.

Ans:(b) low helix angle is required

 

 

1      2      3      4      5      6      7      8    

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Manufacturing and Production technology 

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-1

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-2

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-3

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-4

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-5

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply