SECTION-2

 

MANUFACTURING AND PRODUCTION TECHNOLOGY MULTIPLE CHOICE QUESTIONS
 
Q21. The method of removing metal by a tool that has successively higher cutting edges in a fixed path, is called

(a) drilling 
(b) broaching 
(c) milling 
(d) sawing. 

Ans:(b) broaching

 

Q22. Which of the following processes are used for completing job in one stroke of the machine?

(a) milling 
(b) drilling 
(c) broaching 
(d) boring. 

Ans:(a) milling

 

Q23. The accuracy of surface finish in case of broaching is of the order of

(a) 8.0 microns 
(b) 0.8 microns 
(c) 0.08 microns 
(d) 0.008 microns.

Ans:(b) 0.8 microns

 

Q24. Which of the following material is used for making drills?

(a) high speed steel 
(b) carbon steel 
(c) carbide-tipped 
(d) any one of the above 

Ans:(d) any one of the above

 

Q25. While grinding carbon-steel drill, if the drill is allowed to get hot enough, the drill will loose  temper. The temper is indicated by the cutting edge showing

(a) red colour 
(b) blue colour 
(c) green colour 
(d) yellow colour. 

Ans:(b) blue colour

 

Q26. In grinding carbon-steel drill,

(a) no water should be used 
(b) plenty of water should be used 
(c) cold air should be used 
(d) none of the above.

Ans:(b) plenty of water should be used

 

Q27. The drills are made in

(a) number sizes 
(b) letter sizes 
(c) metric sizes 
(d) all of the above 

Ans:(d) all of the above

 

Q28. The main cutting edges of a drill that are formed by the intersection of the flank and flute surfaces are known as

(a) shank 
(b) lips 
(c) webs 
(d) none of the above. 

Ans:(b) lips

 

Q29. For efficient cutting, the lips should be

(a) straight 
(b) equal to length 
(c) symmetrical with the axis of the drill 
(d) all of the above 

Ans:(d) all of the above

 

Q30. The best angle to grind a drill for work on steel or cast iron is

(a) 70° 
(b) 59° 
(c) 40° 
(d) 30°.

Ans:(b) 59°

 

 

1      2      3      4      5      6      7      8    

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Manufacturing and Production technology 

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-1

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-2

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-3

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-4

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-5

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply