SECTION-5

 

MANUFACTURING AND PRODUCTION TECHNOLOGY MULTIPLE CHOICE QUESTIONS
 
Q71. In EDM process, if both the electrodes (one tool and the other work-piece) are made of the same material, the erosion of the metal

(a) is greatest at positive electrode (anode) 
(b) is greatest at negative electrode (cathode) 
(c) is same at anode and cathode 
(d) is minimum at anode and cathode. 
 

Ans:(a) is greatest at positive electrode (anode)

 

Q72. In electro-discharge machining process, in order to remove maximum metal and have minimum wear on the tool

(a) the tool is made cathode and work-piece as anode 
(b) the tool is made anode and work-piece as cathode 
(c) the tool and work-piece should be of different metals 
(d) none of the above. 
 

Ans:(a) the tool is made cathode and work-piece as anode

 

Q73. The dielectric, in electro-discharge machining process, is used to

(a) help in cooling the work and tool 
(b) carry away the eroded metal along with it 
(c) control the spark discharge 
(d) all of the above.
 

Ans:(d) all of the above.

 

Q74. Which one of the following processes is the reverse of electroplating process?

(a) EDM 
(b) ECM 
(c) ECG 
(d) LBM. 
 

Ans:(b) ECM

 

Q75. The electrolyte generally used in electrochemical milling (ECM) process, is

(a) white spirit 
(b) transformer oil 
(c) aqueous solution of common salt 
(d) vegetable oil.
 

Ans:(c) aqueous solution of common salt

 

Q76. EDM stands for

(a) Energy discharge method 
(b) Electro-discharge machining 
(c) Energy direct method 
(d) Efficient direction method. 
 

Ans:(a) Energy discharge method

 

Q77. EBM stands for

(a) Energy best method 
(b) Electron beam method 
(c) Electron beam machining 
(d) Explosive beam method. 
 

Ans:(c) Electron beam machining

 

Q78. PAM stands for

(a) Plastic arc method 
(b) Plasma arc method 
(c) Plasma arc machining 
(d) Plastic abrasive method.
 

Ans:(c) Plasma arc machining

 

Q79. The extrusion chamber, die and ram are generally lubricated by

(a) vegetable oils 
(b) grease 
(c) water 
(d) solid metal. 
 

Ans:(a) vegetable oils

 

Q80. The grain structure is refined in

(a) cold working process 
(b) hot working process 
(c) both (a) and (b) 
(d) none of the above.
 

Ans:(b) hot working process

 

1      2      3      4          6      7      8    

 

Please comment below for more mcq

 

 

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Manufacturing and Production technology 

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-1

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-2

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-3

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-4

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-5

 

 


 

Go to Home Page

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *