SECTION-5

 

MANUFACTURING AND PRODUCTION TECHNOLOGY MULTIPLE CHOICE QUESTIONS
 
Q61. In AJM process, inside diameter of the nozzle through which abrasive particle flow is about

(a) 10 mm 
(b) 5 mm 
(c) 1 mm 
(d) 0.04 mm. 
 

Ans:(d) 0.04 mm.

 

Q62. In AJM process, the distance between nozzle tip and work-piece is kept about

(a) 10 to 5 mm 
(b) 5 to 1 mm 
(c) 1 to 0.7 mm 
(d) 0.5 to 0.1 mm. 
 

Ans:(c) 1 to 0.7 mm

 

Q63. In AJM process, the material removal rate

(a) increases with the increase of tip distance from work-piece 
(b) decreases with the increase of tip distance from work-piece 
(c) first increases with the increase of tip distance from work-piece upto a certain limit after which it remains unchanged for a certain tip distance and then falls gradually 
(d) is independent of the tip distance from work-piece.
 

Ans:(c) first increases with the increase of tip distance from work-piece upto a certain limit after which it remains unchanged for a certain tip distance and then falls gradually

 

Q64. In chemical milling process, chemical etching reagent is used. The chemical reagent for aluminium work-piece is

(a) nitric acid 
(b) sulphuric acid 
(c) caustic soda 
(d) sodium chloride. 
 

Ans:(c) caustic soda

 

Q65. In chemical milling process, the chemical reagent for steel work-piece is

(a) nitric acid 
(b) sodium sulphate 
(c) caustic soda 
(d) sodium chloride. 
 

Ans:(a) nitric acid
 

 

Q66. LBM stands for

(a) laser best method 
(b) light beam method 
(c) laser beam machining 
(d) light beam machining.
 

Ans:(c) laser beam machining

 

Q67. The wear ratio (i.e., ratio of electrode wear rate to metal removal rate) for bross work is

(a) 0.5 
(b) 1.0 
(c) 2.0 
(d) 3.0. 
 

Ans:(a) 0.5

 

Q68. The wear ratio for tungsten carbide work is

(a) 0.5 
(b) 1.0 
(c) 2.0 
(d) 3.0. 
 

Ans:(d) 3.0.

 

Q69. The wear ratio for hardened plain carbon steel work is

(a) 0.5 
(b) 1.0 
(c) 2.0 
(d) 3.0.
 

Ans:(b) 1.0

 

Q70. In EDM process, a suitable gap known as spark gap is maintained between the tool and work-piece. This gap should be of the order of

(a) 0.5 cm to 1.0 cm 
(b) 0.1 cm to 0.5 cm 
(c) 0.01 cm to 0.1 cm 
(d) 0.002 cm to 0.008 cm.
 

Ans:(d) 0.002 cm to 0.008 cm.

 

1      2      3      4          6      7      8    

 

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Manufacturing and Production technology 

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-1

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-2

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-3

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-4

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-5

 

 


 

Go to Home Page

 

Leave a Reply