SECTION-5

 

MANUFACTURING AND PRODUCTION TECHNOLOGY MULTIPLE CHOICE QUESTIONS
 
Q51. A flux is used in welding to

(a) remove the oxides of the metals formed at high temperature 
(b) permit perfect cohesion of the metals 
(c) coll the metals 
(d) both (a) and (b). 
 

Ans:(d) both (a) and (b).

 

Q52. In case of arc welding, the flux

(a) is used from outside in the form of powder 
(b) is coated on the electrodes 
(c) is not used 
(d) none of the above. 
 

Ans:(b) is coated on the electrodes

 

Q53. In case of gas welding, the flux

(a) is used from outside in the form of powder 
(b) is coated on the electrodes 
(c) is not used 
(d) none of the above.
 

Ans:(a) is used from outside in the form of powder

 

Q54. Which of the following machining methods require electrolyte?

(a) LBM 
(b) UTM 
(c) USM 
(d) EDM. 
 

Ans:(d) EDM.

 

Q55. The cutting angle of a chisel for cutting mild steel should be

(a) 90° 
(b) 60° 
(c) 45° 
(d) 30°. 
 

Ans:(b) 60°

 

Q56. Which metal of the following is used for making cold chisel?

(a) mild steel 
(b) stainless steel 
(c) cast tool steel 
(d) cast iron.
 

Ans:(c) cast tool steel

 

Q57. The cutting rate by LBM process

(a) is maximum for thin materials 
(b) is minimum for thin materials 
(c) is independent of thickness of the material 
(d) none of the above. 
 

Ans:(a) is maximum for thin materials

 
Q58. In abrasive jet machining (AJM) process, a high pressure gas or air is used. The velocity of the gas or air is of the order of

(a) 20 to 50 m/sec 
(b) 50 to 100 m/sec 
(c) 100 to 150 m/sec 
(d) 200 to 400 m/sec.
 

Ans:(d) 200 to 400 m/sec.

 

Q59. In ECG process

(a) grinding pressure is low 
(b) temperature is very low 
(c) pressure is less but temperature is high 
(d) both grinding pressure and temperature are low. 
 

Ans:(d) both grinding pressure and temperature are low.

 

Q60. In chemically milling, a coating is applied

(a) on that portion of the job which is to be machined 
(b) on that portion of the job which is not to be machined 
(c) on the complete portion of the job 
(d) none of the above.
 

Ans:(b) on that portion of the job which is not to be machined

 

 

1      2      3      4          6      7      8    

 

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Manufacturing and Production technology 

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-1

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-2

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-3

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-4

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-5

 

 


 

Go to Home Page

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *