SECTION-5

 

MANUFACTURING AND PRODUCTION TECHNOLOGY MULTIPLE CHOICE QUESTIONS
 
Q41. Projection welding is

(a) an arc welding process 
(b) a continuous spot welding process 
(c) a multi-spot welding process 
(d) a process used for joining round bars.
 

Ans:(c) a multi-spot welding process

 

Q42. In resistance welding between the electrodes a current of

(a) high voltage and high ampere is passed 
(b) high voltage and low ampere is passed 
(c) low voltage and low ampere is passed 
(d) low voltage and high ampere is passed.
 

Ans:(d) low voltage and high ampere is passed.

 

Q43. In spot welding, the weld time is about

(a) 45 to 30 seconds 
(b) 30 to 50 seconds 
(c) 10 to 20 seconds 
(d) 3 to 10 seconds 
 

Ans:(d) 3 to 10 seconds

 

Q44. Spot welding is most suitable for joining parts having thickness upto

(a) 50 mm 
(b) 30 mm 
(c) 20 mm 
(d) 10 mm.
 

Ans:(d) 10 mm.

 

Q45. Which one of the following is an example of fusion welding?

(a) gas welding 
(b) forge welding 
(c) resistance welding 
(d) thermit welding with pressure. 
 

Ans:(a) gas welding

 

Q46. If an electric current is passed through the metals to be joined and heated to the plastic state and then weld is completed by the application of pressure, the welding is known as

(a) forge welding 
(b) electric arc welding 
(c) resistance welding 
(d) thermit welding with pressure. 
 

Ans:(c) resistance welding

 

Q47. In resistance welding, the voltage is stepped down to about

(a) 100 to 50 volts 
(b) 50 to 20 volts 
(c) 20 to 10 volts 
(d) 4 to 12 volts.
 

Ans:(d) 4 to 12 volts.

 

Q48. Which one of the following metals has the least weldability?

(a) carbon steel 
(b) iron 
(c) stainless steel 
(d) cast iron. 
 

Ans:(c) stainless steel

 

Q49. Which one of the following metals has the best weldability?

(a) carbon steel 
(b) iron 
(c) stainless steel 
(d) cast iron. 
 

Ans:(b) iron

 

Q50. In a molten state, a weld metal has

(a) no capacity of dissolving gases like oxygen, nitrogen and hydrogen 
(b) last capacity of dissolving gases 
(c) good capacity of dissolving gases 
(d) none of the above.
 

Ans:(c) good capacity of dissolving gases

 

 

1      2      3      4      5      6      7      8    

 

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Manufacturing and Production technology 

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-1

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-2

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-3

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-4

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-5

 

 


 

Go to Home Page

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *