SECTION-5

 

MANUFACTURING AND PRODUCTION TECHNOLOGY MULTIPLE CHOICE QUESTIONS
 
Q31. Which of the following welding processes used consumable electrodes?

(a) MIG welding 
(b) TIG welding 
(c) CIG welding 
(d) Sub-merged arc welding. 
 

Ans:(a) MIG welding

 

Q32. Arc-voltage is the voltage drop across the arc between the two electrodes. The arc-voltage

(a) increases with the decrease of arc length 
(b) increases with the increase of arc length 
(c) is independent of arc length 
(d) none of the above. 
 

Ans:(b) increases with the increase of arc length

 

Q33. In arc-welding processes, penetration is deepest for

(a) DCRP 
(b) DCSP 
(c) A.C. 
(d) none of the above.
 

Ans:(b) DCSP

 

Q34. In thermit welding, the aluminium and iron oxide are mixed in the proportion of

(a) 1 : 3 
(b) 1 : 2 
(c) 1 : 1 
(d) 2 : l. 
 

Ans:(a) 1 : 3

 

Q35. In thermit welding, a very high temperature is developed. This temperature is of the order of

(a) 1000°C 
(b) 2000oC 
(c) 2700°C 
(d) 3600°C. 
 

Ans:(c) 2700°C

 

Q36. For welding heavy parts such as trucks, broken motor castings, connecting rods etc., the welding process used is generally

(a) resistance welding 
(b) gas welding 
(c) thermit welding 
(d) spot welding.
 

Ans:(c) thermit welding

 

Q37. After the welding operation, the residual flux must be removed from the metal surface immediately otherwise the presence of residual flux will promote

(a) crack formation 
(b) corrosion 
(c) diffusion 
(d) undercutting. 
 

Ans:(b) corrosion

 

Q38. Inadequate penetration in case of welding operation will lead to

(a) crack formation 
(b) corrosion 
(c) diffusion 
(d) undercutting. 
 

Ans:(a) crack formation

 

Q39. For micro welding applications, the most suitable welding technique is

(a) electron beam-welding 
(b) laser welding 
(c) thermit welding 
(d) arc-welding. 
 

Ans:(b) laser welding

 

Q40. For welding steel by MIG process, the gas used is

(a) pure argon gas 
(b) CO2
(c) argon-oxygen mixture 
(d) nitrogen.
 

Ans:(b) CO2

 

 1      2      3      4          6      7      8    

 

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Manufacturing and Production technology 

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-1

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-2

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-3

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-4

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-5

 

 


 

Go to Home Page

 

Leave a Reply