SECTION-5

 

MANUFACTURING AND PRODUCTION TECHNOLOGY MULTIPLE CHOICE QUESTIONS
 
Q21. Rate of welding steel by carburising flame as compared to that of neutral flame is

(a) slow 
(b) fast 
(c) same 
(d) none of the above. 
 

Ans:(b) fast
 

 

Q22. For cutting operation, the most suitable flame is

(a) neutral 
(b) oxidising 
(c) carburising 
(d) none of the above. 
 

Ans:(b) oxidising

 

Q23. For welding non-ferrous metal such as brass and bronze, the most suitable flame is

(a) neutral 
(b) oxidising 
(c) carburising 
(d) none of the above.
 

Ans:(b) oxidising

 

Q24. The temperature of the plasma torch is of the order of

(a) 80000°C 
(b) 40000°C 
(c) 33000°C 
(d) 1000°C. 
 

Ans:(c) 33000°C

 

Q25. In brazing, the melting point of the filler metal should be

(a) above 1000°C 
(b) above 800°C 
(c) above 420°C 
(d) above 300°C.
 

Ans:(c) above 420°C

 

Q26. Carburising flame is a flame which is obtained by supplying

(a) more volume of acetylene and less volume of oxygen 
(b) less volume of acetylene and more volume of oxygen 
(c) equal volume of acetylene and oxygen 
(d) none of the above. 
 

Ans:(a) more volume of acetylene and less volume of oxygen

 

Q27. Oxidising flame is a flame which is obtained by supplying

(a) more volume of acetylene and less volume of oxygen 
(b) less volume of acetylene and more volume of oxygen 
(c) equal volume of acetylene and oxygen 
(d) none of the above. 
 

Ans:(b) less volume of acetylene and more volume of oxygen

 

Q28. Neutral flame is used to weld

(a) copper 
(b) cast iron 
(c) brass 
(d) all above except (c).
 

Ans:(d) all above except (c).

 

Q29. For welding titanium by MIG process, the gas used is

(a) pure argon gas 
(b) CO2
(c) argon-oxygen mixture 
(d) nitrogen. 
 

Ans:(a) pure argon gas

 

Q30. For welding stainless steel by MIG process, the gas used is

(a) pure argon gas 
(b) CO2
(c) argon-oxygen mixture 
(d) nitrogen.
 

Ans:(c) argon-oxygen mixture

 

1      2      3      4          6      7      8    

 

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Manufacturing and Production technology 

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-1

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-2

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-3

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-4

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-5

 

 


 

Go to Home Page

 

Leave a Reply