SECTION-5

 

MANUFACTURING AND PRODUCTION TECHNOLOGY MULTIPLE CHOICE QUESTIONS
 
Q11. The process of joining two pieces of metals in which a non-ferrous alloy is introduced in a liquid state between the pieces of metals to be joined and allowed to solidify, is known as

(a) welding 
(b) soldering 
(c) brazing 
(d) lancing. 
 

Ans:(c) brazing

 

Q12. The process of joining two or more pieces of metal-sheets, by means of a fusible alloy or metal applied in the molten state, is known as

(a) welding 
(b) wiping 
(c) GMAW 
(d) lancing. 
 

Ans:(b) wiping

 

Q13. Soldering of lead-pipe is known as

(a) lancing 
(b) soldering 
(c) brazing 
(d) GTAW.
 

Ans:(b) soldering

 

Q14. Which is the correct statement about MIG welding process?

(a) MIG welding does not require any flux. 
(b) In MIG welding, corrosion resistance is high. 
(c) MIG welding can weld aluminium and stainless steel metals which are difficult to weld. 
(d) All of the above 
 

Ans:(d) All of the above

 

Q15. The laser welding can have the thickness and width of the weld in the ratio of

(a) 50 : 1 
(b) 100 : 1 
(c) 125 : 1 
(d) 200 : 1.
 

Ans:(d) 200 : 1.

 

Q16. In arc-welding processes, penetration is least for

(a) DCRP 
(b) DCSP 
(c) A.C. 
(d) none of the above. 
 

Ans:(a) DCRP

 

Q17. In an arc-welding process, using direct current, the amount of useful arc heat

(a) at the anode and cathode are equal 
(b) at the anode is one-third and at the cathode two-third 
(c) at the anode is two-third and at the cathode one-third 
(d) at the anode is 80% and at the cathode 20%. 
 

Ans:(c) at the anode is two-third and at the cathode one-third

 

Q18. In an arc welding process using A.C, the amount of useful arc heat

(a) at the anode and cathode are equal 
(b) at the anode is one-third and at the cathode two-third 
(c) at the anode is two-third and at the cathode one-third . 
(d) at the anode is 80% and at the cathode 20%.
 

Ans:(a) at the anode and cathode are equal  .

 

Q19. In case of projection welding, the diameter of the projection is approximately equal to

(a) thickness of the sheet 
(b) 1.5 times the thickness of the sheet 
(c) twice the thickness of the sheet 
(d) half the thickness of the sheet. 
 

Ans:(a) thickness of the sheet

 

Q20. Seam welding is

(a) an arc welding process 
(b) a continuous spot welding process 
(c) a multi-spot welding process
(d) a process used for joining round bars.
 

Ans:(b) a continuous spot welding process

 

1      2      3      4          6      7      8    

 

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Manufacturing and Production technology 

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-1

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-2

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-3

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-4

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-5

 

 


 

Go to Home Page

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *