SECTION-4

 

MANUFACTURING AND PRODUCTION TECHNOLOGY MULTIPLE CHOICE QUESTIONS
 
Q71. Grain depth of cut is equal to

(a) half the maximum cut depth 
(b) the maximum cut depth 
(c) 1.5 times the maximum cut depth 
(d) twice the maximum cut depth. 
 

Ans:(b) the maximum cut depth 

 

Q72. If the speed of work-piece is increased, the grain depth of cut in case of grinding

(a) decreases 
(b) increases 
(c) remains constant 
(d) first decreases then increases. 
 

Ans:(b) increases

 

Q73. If the speed of grinding wheel is increased, the grain depth of cut

(a) decreases 
(b) increases 
(c) remains constant 
(d) first decreases then increases.
 

Ans:(a) decreases

 

Q74. The temperature in normal grinding can be reduced by

(a) decreasing wheel speed 
(b) decreasing wheel speed and chip thickness 
(c) increasing wheel speed 
(d) increasing wheel speed and chip thickness. 
 

Ans:(a) decreasing wheel speed

 

Q75. Which of the following factors affects the selection of the grinding wheel?

(a) work speed 
(b) wheel speed 
(c) work material 
 (d) all of the above 
  

Ans:(d) all of the above

 

Q76. The force on individual grain of grinding wheel is

(a) proportional to the work speed 
(b) proportional to the square of work speed 
(c) proportional to the cube of work speed 
(d) inversely proportional to the work speed.
 

Ans:(b) proportional to the square of work speed

 

Q77. Which of the following is not a heat treatment process?

(a) cyaniding 
(b) martempering 
(c) tempering 
(d) parkerizing. 
 

Ans:(d) parkerizing.

 

Q78. The operation of cutting a hole (other than cylindrical) in a sheet of metal by the punch and the die is known as

(a) slitting 
(b) blanking 
(c) piercing 
(d) notching. 
 

Ans:(c) piercing

 

Q79. The operation of removal of metal to the desired shape from the edge of a plate is known as

(a) slitting 
(b) blanking 
(c) piercing 
(d) notching.
 

Ans:(d) notching.

 

Q80. In arc welding, the arc length should be approximately equal to

(a) twice the diameter of electrode rod 
(b) 1.5 times the rod diameter 
(c) diameter of the rod 
(d) half the diameter of the rod.
 

Ans:(c) diameter of the rod

 

1          3      4      5      6          8    

 

Go To Section-5

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Manufacturing and Production technology 

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-1

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-2

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-3

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-4

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-5

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *