SECTION-4

 

MANUFACTURING AND PRODUCTION TECHNOLOGY MULTIPLE CHOICE QUESTIONS
 
Q61. The act of improving the cutting action of a grinding wheel is known as

(a) wheel dressing 
(b) wheel truing 
(c) wheel grinding 
(d) wheel grading. 
 

Ans:(a) wheel dressing .

 

Q62. Wheel truing is carried by

(a) abrasive sticks 
(b) abrasive wheel 
(c) stainless steel 
(d) diamond. 
 

Ans:(d) diamond. 

 

63. Grinding ratio is defined as the ratio between

(a) Volume of the metal removed from the work-piece to the total volume of the work-piece 
(b) Volume of the work-piece to the volume of the metal removed from the work-piece 
(c) Volume of the metal removed from the work-piece to the wear of grinding wheel 
(d) Volume of the wear of grinding wheel to the volume of the metal removed from the work-piece.
 

Ans:(c) Volume of the metal removed from the work-piece to the wear of grinding wheel

 

Q64. When grinding with diamond wheel, the coolant used should be

(a) water 
(b) paraffin 
(c) paraffin in equal quantity with water 
(d) soluble oil. 
 

Ans:(c) paraffin in equal quantity with water  

 

Q65. When grinding with silicon carbide wheel, the coolant should be

(a) water 
(b) paraffin 
(c) paraffin in equal quantity with water 
(d) soluble oil.
 

Ans:(d) soluble oil.

 

66. Silicon carbide abrasive is best suited for

(a) brittle materials 
(b) hard materials 
(c) low tensile strength material 
(d) all of above 
 

Ans:(d) all of above 

 

Q67. Aluminium oxide is best suited abrasive for

(a) brittle materials 
(b) hard materials 
(c) tough materials
(d) both (a) and (c) 
  

Ans:(d) both (a) and (c)

 

Q68. The excess wheel wear indicates that the

(a) wheel is running too slow 
(b) work-piece is running too fast 
(c) wheel is running too fast 
(d)both( a) and (b).
 

Ans:(d)both( a) and (b).

 

Q69. If the speed of the work-piece is increased, the wheel will appear

(a) harder 
(b) softer 
(c) neither harder nor softer 
(d) none of the above.
 

Ans:(b) softer 

 

Q70. Which one of the following is an artificial abrasive?

(a) silicon carbide 
(b) boron carbide 
(c) aluminium oxide 
(d)all of above
 

Ans:(d)all of above

 

1          3      4      5      6      7      8    

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Manufacturing and Production technology 

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-1

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-2

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-3

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-4

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-5

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply