SECTION-4

 

MANUFACTURING AND PRODUCTION TECHNOLOGY MULTIPLE CHOICE QUESTIONS

 

Q51. If the speed of the grinding wheel is reduced, the wheel will appear

(a) harder 
(b) softer 
(c) neither harder nor softer 
(d) none of the above. 
 

Ans:(b) softer
 

 

Q52. For internal grinding

(a) hard wheel is used 
(b) soft wheel is used 
(c) any wheel is used 
(d) none of the above. 
 

Ans:(c) any wheel is used .

 

Q53. The temperature in fine grinding can be reduced by

(a) decreasing wheel speed and increasing chip thickness 
(b) decreasing wheel speed and chip thickness 
(c) increasing wheel speed and decreasing chip thickness 
(d) increasing wheel speed and chip thickness.
 

Ans:(c) increasing wheel speed and decreasing chip thickness 

 

Q54. The white aluminium oxide is denoted by

(a) Al 
(b) A 
(c) WA 
(d) WAl. 
 

Ans:(b) A .

 

Q55. The dense structure of the grinding wheel is denoted by numbers

(a) 1 to 8 
(b) 1 to 6 
(c) 9 to 15 
(d) 15 to 30. 
 

Ans:(a) 1 to 8

 

Q56. The act of restoring the cutting face of a grinding wheel is known as

(a) wheel dressing 
(b) wheel truing 
(c) wheel grinding 
(d) wheel grading.
 

Ans:(b) wheel truing 

 

Q57. The process of removing surface roughness, tool marks, surface cracks from grinding, slight distortions and other minor defects from previous operation is known as

(a) honing 
(b) lapping 
(c) brazing 
(d) milling. 
 

Ans:(b) lapping 

 

Q58. The process of removing stock from metallic and non-metallic surfaces is known as

(a) honing 
(b) lapping 
(c) brazing 
(d) milling. 
 

Ans:(a) honing

 

Q59. The stock, left on diameter for honing, varies from

(a) 1 mm to 3 mm 
(b) 0.5 mm to 1.0 mm 
(c) 0.005 mm to 0.5 mm 
(d) 0.0001 mm to 0.001 mm.
 

Ans:(c) 0.005 mm to 0.5 mm 

 

Q60. In dry condition of grinding

(a) soft wheel is required 
(b) hard wheel is required 
(c) any wheel is required 
(d) none of the above.
 

Ans:(a) soft wheel is required

 

 

1          3      4      5      6          8    

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Manufacturing and Production technology 

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-1

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-2

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-3

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-4

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-5

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply