SECTION-4

 

MANUFACTURING AND PRODUCTION TECHNOLOGY MULTIPLE CHOICE QUESTIONS
 
Q41. The process of improving the cutting action of the grinding wheel is known as

(a) honing 
(b) truing 
(c) lapping 
(d) dressing. 
 

Ans:(b) truing 

 

Q42. Which of the following abrasive should be used for grinding materials of high tensile strength?

(a) diamond 
(b) silicon carbide 
(c) aluminium oxide 
(d) sand stone. 
 

Ans:(c) aluminium oxide 

 

Q43. Which of the following abrasive should be used for grinding materials of low tensile strength?

(a) diamond 
(b) silicon carbide 
(c) aluminium oxide 
(d) sand stone.
 

Ans:(b) silicon carbide

 

Q44. The minimum stock removed by honing is

(a) 0.2 mm 
(b) 0.02 mm 
(c) 0.002 mm 
(d) 0.0002 mm. 
 

Ans:(c) 0.002 mm 

 

Q45. The maximum stock removed by honing is

(a) 10 mm 
(b) 5 mm 
(c) 3 mm
(d) 1 mm. 
 

Ans:(c) 3 mm 

 

Q46. Which of the following materials can be honed?

(a) brass 
(b) hardened steel 
(c) aluminium 
 (d) all of the above.
 

Ans: (d) all of the above.

 

Q47. The soft grade grinding wheels are denoted by the letters

(a) A to K 
(b) L to O 
(c) P to Z 
(d) A to Z. 
 

Ans:(a) A to K

 

Q48. The hard grade grinding wheels are denoted by the letters

(a) A to K 
(b) L to O 
(c) P to Z 
(d) A to Z. 
 

Ans:(c) P to Z

 

Q49. The silicon carbide abrasive is denoted by

(a) S 
(b) C 
(c) SC 
(d) SB.
 

Ans:(d) SB.

 

Q50. If the depth of cut is decreased the wheel will appear

(a) harder 
(b) softer 
(c) neither harder nor softer 
(d) none of the above.
 

Ans:(a) harder 

 

 

1          3      4      5      6          8    

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Manufacturing and Production technology 

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-1

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-2

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-3

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-4

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-5

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply