SECTION-4

 

MANUFACTURING AND PRODUCTION TECHNOLOGY MULTIPLE CHOICE QUESTIONS
 
Q31. Which of the following statement is correct

(a) In wet condition hard wheel is required. 
(b) In wet condition soft wheel is required. 
(c) In dry condition hard wheel is required. 
(d) both (a) and (c). 
 

Ans:(d) both (a) and (c).

 

Q32. The hardness of a grinding wheel is specified by

(a) Rockweel hardness number 
(b) Brinell hardness number 
(c) Vickers pyramid number 
(d) Letter of alphabet. 

Ans:(d) Letter of alphabet.

 

Q33. Which of the following statement about honing is correct?

(a) Honing operation can change the location of hole. 
(b) Honing operation cannot correct a slopped condition of a hole. 
(c) Honing operation cannot change the location of hole. 
(d) Both (b) and (c)

Ans:(d) Both (b) and (c)

 

Q34. Choose the wrong statement

(a) A grinding wheel is considered better if it has greater grinding ratio. 
(b) The tangent of the curve between the wear grinding wheel and volume of the metal removed represents the grinding ratio. 
(c) The property by which the metal can be removed easily by grinding wheel is known grindability.
(d) The material removed by lapping is approximately equal to 0.05 mm. 

Ans:(d) The material removed by lapping is approximately equal to 0.05 mm.

 

Q35. The stock left for lapping varies from

(a) 1 to 3 mm 
(b) 0.5 to 1.0 mm 
(c) 0.01 to 0.1 mm 
(d) 0.001 to 0.01 mm. 

Ans:(c) 0.01 to 0.1 mm

 

Q36. Honing can correct irregularities but grinding cannot because honing uses

(a) small contact area at slow speed 
(b) large contact area at high speed 
(c) large contact area at slow speed 
(d) small contact area at high speed.

Ans:(c) large contact area at slow speed

 

Q37. A lot of heat is generated between the cutting tool and work-piece during the process of grinding. This heat is distributed

(a) equally among work-piece and grinding wheel 
(b) more in work-piece and less in grinding wheel 
(c) less in work-piece and more in grinding wheel 
(d) none of the above. 

Ans:(b) more in work-piece and less in grinding wheel

 

Q38. The cracks, which are developed due to generation of heat on the grinding wheel, are

(a) in the direction of grinding marks 
(b) inclined to the direction of grinding marks 
(c) perpendicular to the direction of grinding marks 
(d) none of the above. 

Ans:(c) perpendicular to the direction of grinding marks

 

Q39. In case of cylindrical grinder, the depth of cut for roughing cut in normally

(a) 0.05 mm 
(b) 0.01 mm 
(c) 0.005 mm 
(d) 0.001 mm. 

Ans:(a) 0.05 mm

 

Q40. In case of cylindrical grinder, the depth of cut for finishing cut is normally

(a) 0.05 mm 
(b) 0.01 mm 
(c) 0.005 mm 
(d) 0.001 mm.

Ans:(d) 0.001 mm.

 

 

1          3      4      5      6          8    

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Manufacturing and Production technology 

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-1

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-2

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-3

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-4

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-5

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply