SECTION-4

 

MANUFACTURING AND PRODUCTION TECHNOLOGY MULTIPLE CHOICE QUESTIONS
 
Q21. For bench work and light floor work, the sand grains should be

(a) fine 
(b) medium 
(c) coarse 
(d) rounded. 

Ans:(b) medium

 

Q22. Permeability is poor for

(a) fine grains 
(b) medium grains 
(c) coarse grains 
(d) rounded grains. 

Ans:(a) fine grains

 

Q23. Permeability is high for

(a) fine grains 
(b) medium grains 
(c) coarse grains 
(d) rounded grains. 

Ans:(d) rounded grains.

 

Q24. Choose the wrong statement

(a) For large castings, coarse sand gains are used to permit gases to escape. 
(b) Angular grains are having more strength and less permeability. 
(c) The impurities in a good moulding sand is below 2%. 
(d) In silica sand the amount of clay is generally 20 to 30%.

Ans:(d) In silica sand the amount of clay is generally 20 to 30%.

 

Q25. The grinder used for grinding irregular, curved, tapered, concave and convex surfaces should be

(a) internal grinder 
(b) surface grinder 
(c) external grinder 
(d) all of the above 
(e) none of the above. 

Ans:(b) surface grinder

 

Q26. According to Indian Standard specifications, a grinding wheel is specified by ‘WA 36 K 8 VBE’. The first letters WA stands for

(a) type of grade 
(b) type of abrasive 
(c) type of bond 
(d) grain size.

Ans:(b) type of abrasive

 

Q27. In case of casting, the molten metal is introduced into a mould of the desired shape and the molten metal is allowed to solidify. The shape of the casting from the mould

(a) is same but slightly bigger 
(b) is same but slightly smaller 
(c) is same and size is also same 
(d) none of the above. 

Ans:(b) is same but slightly smaller
 

 

Q28. Choose the wrong statement

(a) For moulding, pure silica sand is not suitable. 
(b) Sand can be easily packed to any shape and is somewhat porous and resist high temperature.
(c) The fine sand is used for small and intricate castings. 
(d) Synthetic sand is also called green sand. 

Ans:(d) Synthetic sand is also called green sand.

 

Q29. The binder is case of natural sand is

(a) clay 
(b) molasses 
(c) water 
(d) bentonite. 

Ans:(c) water

 

Q30. The binder in case of synthetic sand is

(a) clay 
(b) molasses 
(c) water 
(d) bentonite and water.

Ans:(d) bentonite and water.

 

1          3      4      5      6          8    

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Manufacturing and Production technology 

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-1

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-2

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-3

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-4

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-5

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *