SECTION-4

 

MANUFACTURING AND PRODUCTION TECHNOLOGY MULTIPLE CHOICE QUESTIONS
 
Q11. In sand moulding, drag is the

(a) uppermost part of the flask 
(b) bottom most part of the flask 
(c) middle part of the flask 
(d) none of the above. 

Ans:(b) bottom most part of the flask

 

Q12. In sand moulding, cope is the

(a) uppermost part of the flask 
(b) bottom most part of the flask 
(c) middle part of the flask 
(d) none of the above. 

Ans:(a) uppermost part of the flask

 

Q13. In sand moulding, check is the

(a) uppermost part of the flask 
(b) bottom most part of the flask 
(c) middle part of the flask 
(d) none of the above. 

Ans:(c) middle part of the flask

 

Q14. The purpose of sprue is to

(a) act as a reservoir for molten metal 
(b) feed molten metal from pouring basin to gate 
(c) removing pattern from the mould 
(d) split the pattern in two parts.

Ans:(b) feed molten metal from pouring basin to gate

 

Q15. The tapering of the sides of the pattern in a direction parallel to which the pattern is drawn out from a mould, is known as

(a) shake 
(b) drag 
(c) draft 
(d) sprue. 

Ans:(c) draft

 

Q16. Aluminium is the best of the metals for making pattern, because it is

(a) easy to work 
(b) light in weight 
(c) resistant to corrosion 
(d) all of the above 

Ans:(d) all of the above

 

Q17. The process of making hollow castings of desired thickness by permanent mould without the use of cores is known as

(a) die casting 
(b) slush casting 
(c) pressed casting 
(d) centrifugal casting. 

Ans:(b) slush casting

 

Q18. The process of making hollow casting from permanent mould by a close fitting core is known as

(a) die casting 
(b) slush casting 
(c) pressed casting 
(d) centrifugal casting.

Ans:(c) pressed casting

 

Q19. For large castings, the sand grains should be

(a) fine 
(b) medium 
(c) coarse 
(d) rounded. 

Ans:(c) coarse

 

Q20. For small and intricate castings, the sand grains should be

(a) fine 
(b) medium 
(c) coarse 
(d) rounded.

Ans:(a) fine

 

 

1      2      3      4      5      6          8    

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Manufacturing and Production technology 

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-1

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-2

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-3

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-4

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-5

 

 


Go to Home Page

 

Leave a Reply