SECTION-3

 

MANUFACTURING AND PRODUCTION TECHNOLOGY MULTIPLE CHOICE QUESTIONS
 
Q71. The shaping process is very slow but it is mostly used because of

(a) ease of operation 
(b) inexpensive tooling 
(c) short set-up time 
(d) all of the above 

Ans:(d) all of the above

 

Q72. The maximum stroke length upto which a shaper works satisfactorily is

(a) 50 mm 
(b) 500 mm 
(c) 750 mm 
(d) 1200 mm. 

Ans:(c) 750 mm

 

Q73. The stroke length of planer varies from

(a) 50 to 1000 mm 
(b) 1 to 3 m
(c) 1 to 12 m 
(d) 1 to 30 m. 

Ans:(c) 1 to 12 m

 

Q74. In case of a shaper, the ram moves

(a) faster during forward stroke 
(b) slower during forward stroke 
(c) at the same speed during forward and return stroke 
(d) none of the above.

Ans:(b) slower during forward stroke

 

Q75. Choose the wrong statement

(a) In centrifugal casting no core is used. 
(b) For casting cast iron pipes, true centrifugal casting is used. 
(c) Antioch process is a welding process. 
(d) Red colour is used on the surface of a pattern, which is to be machined. 

Ans:(c) Antioch process is a welding process.

 

Q76. If molten metal is fed into the cavity of metallic mould by gravity, the casting method is known as

(a) pressed casting 
(b) die casting 
(c) permanent mould casting 
(d) slush casting.

Ans:(c) permanent mould casting

 

Q77. For ornamental parts, and toys of non-ferrous alloys, the casting method used is known as

(a) die casting 
(b) slush casting 
(c) centrifugal casting 
(d) permanent mould casting. 

Ans:(b) slush casting

 

Q78. The tolerance obtained by investment casting is of the order of

(a) ± 0.5 mm 
(b) ± 0.05 mm 
(c) ± 0.005 mm 
(d) ± 0.0005 mm. 

Ans:(c) ± 0.005 mm

 

Q79. Which one of the following casting processes is an expensive process and is used only where small number of intricate and highly accurate parts are to be manufactured?

(a) die casting 
(b) true centrifugal casting 
(c) slush casting 
(d) investment casting.

Ans:(d) investment casting.

 

Q80. Choose the correct statement

(a) A core is more permeable than the mould itself. 
(b) Core sand should be highly refractory. 
(c) Double shrinkage should be allowed when metal patterns are to be cast from the original patterns.
(d) A natural binder is linseed oil. 
(d) All of the above. 

Ans:(d) All of the above.

 

 

1      2      3      4      5      6      7      8   

 

 

Go To Section-4

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Manufacturing and Production technology 

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-1

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-2

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-3

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-4

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-5

 

 


Go to Home Page

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *