SECTION-3

 

MANUFACTURING AND PRODUCTION TECHNOLOGY MULTIPLE CHOICE QUESTIONS
 
Q61. The process of pouring molten metal under high pressure into mould, is known as

(a) die casting 
(b) slush casting 
(c) pressed casting 
(d) permanent mould casting. 

Ans:(a) die casting

 

Q62. The process of pouring molten metal into mould and allowed to solidify, when the mould is revolving, is known as

(a) die casting 
(b) slush casting 
(c) pressed casting 
(d) centrifugal casting. 

Ans:(d) centrifugal casting.

 

Q63. Choose the correct statement

(a) The permeability of a fine sand will be high. 
(b) Adhesiveness is the property of the sand due to which the sand grains stick together. 
(c) A riser is used to deliver molten metal from pouring basin to gate. 
 (d) none of the above.

Ans:(d) none of the above.

 

Q64. The melting pot is integral with die casting machine in

(a) cold chamber method of die casting 
(b) hot chamber method of die casting 
(c) both the above methods 
(d) none of the above. 

Ans:(b) hot chamber method of die casting

 

Q65. The melting pot is separate from die casting machine in

(a) cold chamber method of die casting 
(b) hot chamber method of die casting 
(c) both the above methods 
(d) none of the above. 

Ans:(a) cold chamber method of die casting

 

Q66. Which of the following are casting defects?

(a) blow holes 
(b) slag 
(c) scabs 
 (d) all of the above except (b).

Ans:(d) all of the above except (b).

 

Q67. For moisturing the sand around the edge before removing pattern

(a) riddle is used 
(b) slick is used 
(c) swab is used 
(d) lifter is used. 

Ans:(c) swab is used

 

Q68. For reinforcement of sand in the top part of moulding box

(a) riddle is used 
(b) slick is used 
(c) swab is used 
(d) lifter is used.

Ans:(a) riddle is used

 

Q69. For metal removal, single-point cutting tools are used in case of

(a) planers 
(b) shapers 
(c) both planers and shapers 
(d) none of the above. 

Ans:(c) both planers and shapers

 

Q70. Comparatively small work-pieces are machined in case of

(a) planers 
(b) shapers 
(c) both planers and shapers 
(d) none of the above.

Ans:(b) shapers

 

 

1      2      3      4      5      6      7       

 

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Manufacturing and Production technology 

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-1

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-2

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-3

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-4

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-5

 

 


Go to Home Page

 

Leave a Reply