SECTION-3

MANUFACTURING AND PRODUCTION TECHNOLOGY MULTIPLE CHOICE QUESTIONS
 
Q51. The colour marked on the surface of a pattern to be machined, is

(a) black 
(b) green 
(c) red 
(d) blue. 

Ans:(c) red

 

Q52. The colour marked on the surface of a pattern not to be machined, is

(a) black 
(b) green 
(c) red 
(d) blue. 

Ans:(a) black

 

Q53. For repairing and finishing the mould

(a) riddle is used 
(b) slick is used 
(c) swab is used 
(d) gagger is used.

Ans:(b) slick is used

 

Q54. The impurities in centrifugal casting

(a) are forced outside the surface 
(b) are collected at the centre of the casting 
(c) are uniformly distributed 
(d) none of the above. 

Ans:(b) are collected at the centre of the casting

 

Q55. The low melting point metals can be cast by

(a) cold chamber method of die casting 
(b) hot chamber method of die casting 
(c) cold or hot chamber method of die casting 
(d) none of the above. 

Ans:(b) hot chamber method of die casting

 

Q56. The high melting point metals can be cast by

(a) cold chamber method of die casting 
(b) hot chamber method of die casting 
(c) cold or hot chamber method of die casting 
(d) none of the above.

Ans:(a) cold chamber method of die casting

 

Q57. Pipes of large length and diameters are made by

(a) pressed casting 
(b) semi-centrifugal casting 
(c) slush casting 
(d) extrusion process. 

Ans:(b) semi-centrifugal casting

 

Q58. Pipes subjected to very high pressure of the order 120 kg/cm2 are made by

(a) pressed casting 
(b) semi-centrifugal casting 
(c) slush casting 
(d) extrusion process. 

Ans:(d) extrusion process.

Q59. Choose the wrong statement

(a) The molten metal is forced into mould under high pressure. 
(b) In case of slush casting, the thickness of casting depends upon the time for which the metal is allowed to solidify into the permanent mould. 
(c) Slush casting is mostly used for ornaments and toys of non-ferrous alloys. 
(d) Riser acts as a reservoir for the molten metal.

Ans:(d) Riser acts as a reservoir for the molten metal.

 

Q60. The process of pouring molten metal in the gravity of a metallic mould by gravity, is known as

(a) die casting 
(b) slush casting 
(c) pressed casting 
(d) permanent mould casting.

Ans:(d) permanent mould casting.

 

1      2      3      4      5      6      7       

 

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Manufacturing and Production technology 

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-1

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-2

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-3

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-4

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-5

 

 


Go to Home Page

 

Leave a Reply