SECTION-3

 

MANUFACTURING AND PRODUCTION TECHNOLOGY MULTIPLE CHOICE QUESTIONS
 
Q41. The size of a shaper is given by

(a) maximum length of the machine 
(b) maximum length of the stroke 
(c) maximum height of the machine 
(d) all of the above. 

Ans:(b) maximum length of the stroke
 

 

Q42. The push-cut type shaper removes the metal during

(a) forward stroke 
(b) backward stroke 
(c) both the forward and backward strokes 
(d) none of the above strokes. 

Ans:(a) forward stroke

 

Q43. The draw-cut type shaper removes the metal during

(a) forward stroke 
(b) backward stroke 
(c) both the forward and backward strokes 
(d) none of the above strokes.

Ans:(b) backward stroke

 

Q44. Choose the wrong statement

(a) Green sand is a mixture of 70% sand and 30% clay.
(b) Loam sand is a sand employed on the faces of the pattern before moulding. 
(c) A pouring basin acts as a reservoir for molten metal. 
(d) Cast iron and steel pipes are produced by true centrifugal casting method. 

Ans:(b) Loam sand is a sand employed on the faces of the pattern before moulding.

 

Q45. The glazing of the grinding wheel is due to

(a) cracks on grinding wheel 
(b) wear of bond 
(c) wear of abrasive grains 
(d) breaking up of abrasive grains. 

Ans:(c) wear of abrasive grains

 

Q46. The stroke length of a planer varies from

(a) 1 to 4 m 
(b) 1 to 12 m 
(c) 12 to 16 m 
(d) 16 to 20 m.

Ans:(d) 16 to 20 m.

 

Q47. If the molten metal is poured into die cavity after a predetermined time, the mould is inverted to permit a part of metal still in molten stale to flow out of cavity, the casting method is known as

(a) pressed casting 
(b) die casting 
(c) permanent mould casting 
(d) slush casting. 

Ans:(d) slush casting.

 

Q48. To obtain high density and pure casting, which of the following method is used?

(a) die casting 
(b) centrifugal casting 
(c) slush casting 
(d) permanent mould casting. 

Ans:(b) centrifugal casting

 

Q49. To cast symmetrical objects, which of the following casting method is used?

(a) die casting 
(b) true centrifugal casting 
(c) investment casting 
(d) none of the above.

Ans:(b) true centrifugal casting

 

Q50. Choose the wrong statement

(a) In centrifugal casting, the metal solidifies under the pressure of centrifugal force. 
(b) The unfinished surfaces of a pattern are marked by blue colour. 
(c) Loam sand comprises of 85% clay and 15% moisture. 
(d) Stag inclusion in casting is a surface defect.

Ans:(a) In centrifugal casting, the metal solidifies under the pressure of centrifugal force.

 

 

1      2      3      4      5      6      7       

 

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Manufacturing and Production technology 

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-1

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-2

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-3

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-4

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-5

 

 


Go to Home Page

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *