SECTION-3

 

MANUFACTURING AND PRODUCTION TECHNOLOGY MULTIPLE CHOICE QUESTIONS
 
Q31. The overhang of the tool slide in case of a shaper should be

(a) maximum 
(b) minimum 
(c) zero 
(d) none of the above. 

Ans:(b) minimum

 

Q32. The front clearance angle is case of a shaper when the tool is in the cutting position should be

(a) 10 to 12° 
(b) 8 to 10° 
(c) 4 to 6° 
(d) 3 to 4°. 

Ans:(d) 3 to 4°.

 

Q33. A slotter can be considered as a

(a) vertical shaper, having horizontal and vertical movement of ram 
(b) vertical shaper, having only vertical movement of ram 
(c) horizontal shaper, having horizontal and vertical movement of ram 
(d) horizontal shaper, having only horizontal movement of ram.

Ans:(b) vertical shaper, having only vertical movement of ram

 

Q34. Choose the wrong statement

(a) The shaper in comparison to planer is easier to operate and about three times quicker in action.
(b) In a shaper, the metal is removed during forward stroke. 
(c) The shaper is best suited for cutting keyways and splines on shafts. 
(d) In case of planer, reciprocating motion is given to the cutting tool. 

Ans:(d) In case of planer, reciprocating motion is given to the cutting tool.

 

Q35. The term sheaper means the

(a) push-cut type 
(b) draw-cut type 
(c) any one of the above types 
(d) none of the above. 

Ans:(a) push-cut type
 

 

Q36. In case of a shaper, the ram should move

(a) faster during return stroke 
(b) slower during return stroke 
(c) at the same speed during return stroke 
(d) none of the above. 

Ans:(a) faster during return stroke

 

Q37. In case of a shaper, the surface cutting speed depends upon

(a) the metal to be machined 
(b) the cutting tool material 
(c) size of the machine 
(d) only (a) and (b).

Ans:(d) only (a) and (b)
.

 

Q38. The lift the tool on the return stroke, air cylinder is employed in case of a

(a) shaper 
(b) planer 
(c) both shaper and planer 
(d) none of the above. 

Ans:(b) planer

 

Q39. The tool is stationary and the work reciprocates in case of a

(a) milling machine 
(b) shaper 
(c) planer 
(d) none of the above. 

Ans:(c) planer

 

Q40. The work is stationary and the tool reciprocates in case of a

(a) milling machine 
(b) shaper 
(c) planer 
(d) none of the above.

Ans:(b) shaper

 

1      2      3      4      5      6      7       

 

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Manufacturing and Production technology 

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-1

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-2

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-3

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-4

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-5

 

 


Go to Home Page

 

Leave a Reply