SECTION-3

 

MANUFACTURING AND PRODUCTION TECHNOLOGY MULTIPLE CHOICE QUESTIONS
 
Q21. Choose the correct statement

(a) The ram is heavy in case of draw-cut type shaper. 
(b) The shaper as compared to planer occupies less floor area. 
(c) In case of hydraulic shaper, the operation is very smooth. 
(d) All of the above. 

Ans:(d) All of the above.
 

 

Q22. The distance between tool bit and tool post in case of a shaper should not be more than

(a) 200 mm 
(b) 150 mm 
(c) 100 mm 
(d) 50 mm. 

Ans:(d) 50 mm.

 

Q23. Which of the following is the cause for chattering on the shaper?

(a) suspension of tool far from the tool holder 
(b) not holding the work-piece rigidly in the vice 
(c) improper adjustment of the ram jib 
(d) all of the above 

Ans:(d) all of the above

 

Q24. Multiple spindle drilling machine is specified by

(a) the maximum diameter of the drill which can be held 
(b) the length of the arm and column diameter 
(c) the diameter of the largest work-piece that can be drilled 
(d) the drilling area, the size and number of holes a machine can drill. 

Ans:(d) the drilling area, the size and number of holes a machine can drill.

 

Q25. The radial drilling machine is specified by

(a) the maximum diameter of the drill which can be held 
(b) the length of the arm and column diameter 
(c) the diameter of the largest work-piece that can be drilled 
(d) the drilling area, the size and number of holes a machine can drill. 

Ans:(b) the length of the arm and column diameter

 

Q26. Which of the following operations can be performed by a drilling machine?

(a) spot facing 
(b) reaming 
(c) tapping 
(d) all of the above 
 

Ans:(d) all of the above

 

Q27. In case of shaper, for roughing cuts, the practice is to use

(a) maximum feeds at higher speeds 
(b) maximum feeds at slow speeds 
(c) minimum feeds at slow speeds 
(d) minimum feeds at higher speeds. 

Ans:(b) maximum feeds at slow speeds

 

Q28. In case of shaper, for finish machining, the practice is to use

(a) maximum feeds at higher speeds 
(b) maximum feeds at slow speeds 
(c) minimum feeds at slow speeds 
(d) minimum feeds at higher speeds. 

Ans:(b) maximum feeds at slow speeds

 

Q29. The depth of cut in case of shaper should not be less than

(a) 0.l mm 
(b) 0.2 m 
(c) 0.01 mm 
(d) 0.4 mm.

Ans:(d) 0.4 mm.

 

Q30. The cutting speed for high speed drills is approximately equal to

(a) four times the cutting speed for carbon steel drills 
(b) three times the cutting speed for carbon steel drills 
(c) two times the cutting speed for carbon steel drills 
(d) one and a half times the cutting speed for carbon steel drills.

Ans:(c) two times the cutting speed for carbon steel drills

 

 

1      2      3      4      5      6      7       

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Manufacturing and Production technology 

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-1

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-2

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-3

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-4

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-5

 

 


Go to Home Page

 

Leave a Reply