SECTION-3

 

MANUFACTURING AND PRODUCTION TECHNOLOGY MULTIPLE CHOICE QUESTIONS
 
Q11. The point angle for hard and tough material is taken as

(a) 140° 
(b) 118° 
(c) 80° 
(d) 60°. 

Ans:(a) 140°

 

Q12. The point angle for marble is taken as

(a) 140° 
(b) 118° 
(c) 80° 
(d) 60°.

Ans:(c) 80°

 

Q13. A hole of diameter 10 mm is to be drilled in a work-piece of thickness 20 mm. The length of approach will be equal to

(a) 0.29 mm 
(b) 2.9 mm 
(c) 4.0 mm 
(d) 4.50 mm.

Ans:(b) 2.9 mm

 

Q14. The time required for drilling a 20 mm hole in a work-piece of thickness 40 mm at a drill speed of 200 r.p.m. and feed = 0.2 mm/revolution when length of approach is neglected, will be equal to

(a) 2.50 min 
(b) 1.5 rain 
(c) 1.0 rain 
(d) 0.5 min.

Ans:(c) 1.0 rain

 

Q15. Drilling is an example of

(a) simple cutting 
(b) orthogonal cutting 
(c) oblique cutting 
(d) none of the above. 

Ans:(c) oblique cutting

 

Q16. Feed of drill is

(a) equal to half the radius of the drill 
(b) the distance moved by the drill into the work-piece on every revolution of the drill 
(c) the distance moved by the drill per second 
(d) equal to one-fourth the radius of the drill. 

Ans:(b) the distance moved by the drill into the work-piece on every revolution of the drill

 

Q17. The feed of the drill varies from

(a) 0.5 to 1 mm per revolution 
(b) 0.1 to 0.5 mm per revolution 
(c) 0.05 to 0.35 mm per revolution 
(d) 0.005 to 0.05 mm per revolution.

Ans:(c) 0.05 to 0.35 mm per revolution

 
Q18. The stroke of slotting machines ranges from

(a) 100 to 200 mm 
(b) 200 to 300 mm 
(c) 300 to 1800 mm 
(d) 1800 to 3000 mm. 

Ans:(c) 300 to 1800 mm

 

Q19. In case of slotting machine, cutting action takes place in

(a) upward stroke 
(b) forward stroke 
(c) downward stroke 
(d) backward stroke. 

Ans:(c) downward stroke

 

Q20. The longitudinal and transverse power feeds in case of a slotting machine varies from

(a) 2 to 4 mm/stroke 
(b) 0.05 to 2.5 mm/stroke 
(c) 1 to 2 mm/stroke 
(d) 0.5 to 1.0 mm/stroke.

Ans:(b) 0.05 to 2.5 mm/stroke

 

 

1      2      3      4      5      6      7       

 

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Manufacturing and Production technology 

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-1

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-2

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-3

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-4

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-5

 

 


Go to Home Page

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *