SECTION-3

                                   Theory of Machine objective type questions/Multiple choice questions
 
Q71. For a kinematic chain, the relationship between number of pairs (P) and number of links (L) is

(a) L = P – 2 
(b) L = 2P – 4 
(c) L = 4P – 2 
(d) L = P – 4.

Ans: (b) L = 2P – 4

 

Q72. If a kinematic chain has ‘l’ links, then the number of mechanism obtained are

(a) l – 1 
(b) l – 2 
(c) l + 1 
(d) l. 

Ans:  (d) l.

 

Q73. Choose the wrong statement

(a) A chain consisting of three links and three joints is known as locked chain. 
(b) A chain consisting of four links and four joints is known as kinematic chain. 
(c) Quorternary joint is equivalent to three binary joints. 
(d) Rectangular bar in a rectangular hole is the type of partially constrained motion. 

Ans:  (d) Rectangular bar in a rectangular hole is the type of partially constrained motion.

 

Q74. Choose the correct statement

(a) If a kinematic chain has ‘l’ links, then ‘l’ different mechanism are obtained by fixing each of the links in turn. 
(b) A machine serves to modify and transmit energy (or force and motion) while the structure modifies and transmits force only. 
(c) When one of the links of a kinematic chain is fixed, the chain is known as a mechanism. 
(d) All of the above 

Ans:  (d) All of the above

 

Q75. In a kinematic chain with four lower pairs, if all the four lower pairs are turning pairs, the mechanism is classified into the chain known as

(a) crossed slider crank chain 
(b) four bar chain 
(c) slider crank chain 
(d) double slider crank chain. 

Ans:  (b) four bar chain

 

Q76. In a kinematic chain with four lower pairs, if one is sliding pair and three turning pairs, the mechanism is classified into the chain known as

(a) crossed slider crank chain 
(b) four bar chain 
(c) slider crank chain 
(d) double slider crank chain.

Ans:  (c) slider crank chain

 

Q77. If the right-hand side of the equation (which is used to determine whether a chain is locked, constrained or unconstrained) is greater than the left-hand side, then the chain is

(a) locked 
(b) constrained 
(c) unconstrained 
(d) none of the above. 

Ans:  (c) unconstrained

 

Q78. If R.H.S. = L.H.S. of the equation (which is used to determine whether a chain is locked, constrained or unconstrained), then the chain is

(a) locked 
(b) constrained 
(c) unconstrained 
(d) none of the above

Ans:  (b) constrained

 

Q79. If R.H.S. is less than L.H.S. of the equation (used for determining whether a chain is locked, constrained or unconstrained), then the chain is

(a) locked 
(b) constrained 
(c) unconstrained 
(d) none of the above. 

Ans:  (a) locked

 

Q80. Ternary joint is a joint at which three links are joined at the same connection. It is equivalent to

(a) one binary joint 
(b) two binary joints 
(c) three binary joints 
(d) combination of (a) and (b).

Ans:  (b) two binary joints

 

 

1      2      3      4      5      6      7      8    

 

Go To Section-4

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Theory of Machine Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Theory of Machine MCQ – Section-1

 

 Theory of Machine MCQ – Section-2

 

 Theory of Machine MCQ – Section-3

 

 Theory of Machine MCQ – Section-4

 

 Theory of Machine MCQ – Section-5

 

 Theory of Machine MCQ – Section-6

 

 

 


 

Go to Home Page

Leave a Reply