SECTION-3

                                  Theory of Machine objective type questions/Multiple choice questions
 
Q61. In a kinematic chain with four lower pairs, if there are two sliding pairs and two turning pairs and two similar pairs are adjacent then the mechanism is classified into the chain known as

(a) crossed slider crank chain 
(b) four bar chain 
(c) slider crank chain 
(d) double slider crank chain. 

Ans: (d) double slider crank chain.

 

Q62. In a kinematic chain with four lower pairs, if there are two sliding pairs and two turning pairs and two similar pairs are not adjacent, then the mechanism is classified into the chain known as

(a) crossed slider crank chain 
(b) four bar chain 
(c) slider crank chain 
(d) double slider crank chain. 

Ans:  (a) crossed slider crank chain

 

Q63. The Ackermann steering gear is the inversion of a

(a) slider crank chain 
(b) four bar chain 
(c) double slider crank chain 
(d) crossed slider crank chain. 

Ans:  (b) four bar chain

 

Q64. Whitworth quick return mechanism is an inversion of

(a) double slider crank chain 
(b) single slider crank chain 
(c) four bar chain 
(d) crossed slider crank chain.

Ans:  (b) single slider crank chain

 

Q65. Oldham’s coupling and elliptic trammels are the inversion of

(a) double slider crank chain 
(b) single slider crank chain 
(c) four bar chain 
(d) crossed slider crank chain. 

Ans:  (a) double slider crank chain

 

Q66. Rapson’s slide is an inversion of

(a) double slider crank chain 
(b) single slider crank chain 
(c) four bar chain 
(d) crossed slider crank chain. 

Ans:  (d) crossed slider crank chain.

 

Q67. Choose the correct statement

(a) The ordinary reciprocating steam engine is an inversion of double slider crank chain. 
(b) Scotch Yoke mechanism is an inversion of slider crank chain. 
(c) Quick return mechanism is an inversion of slider crank chain. 
(d) The number of inversions in a mechanism having number of links equal to l, will be (l + 1).  

Ans: (c) Quick return mechanism is an inversion of slider crank chain.

 

Q68. A rigid body can be replaced by two masses, connected rigidly together. The system of two masses will be dynamically equivalent to the rigid body if

(a) the mass of the two systems are the same 
(b) the centre of gravity of the two mass system coincides with the centre of gravity of the rigid body
(c) the total mass moment of inertia of the two mass system about an axis through the centre of gravity is equal to that of rigid body about the same axis 
(d) all of the above 

Ans:  (d) all of the above

 

Q69. Choose the wrong statement

(a) The distance between the centre of suspension and centre of percussion is equal to the equivalent length of a simple pendulum. 
(b) The centre of suspension and centre of percussion are interchangeable. 
(c) The periodic time of a compound pendulum when suspended from the point of suspension is thes ame as when suspended from the centre of percussion. 
(d) The equivalent length of a simple pendulum is equal to the distance of its C.G. from the point of suspension. 

Ans:  (d) The equivalent length of a simple pendulum is equal to the distance of its C.G. from the point of suspension.

 

Q70. Bifilar suspension is an experimental method of determining

(a) periodic time of a body 
(b) moment of inertia of the body 
(c) centre of gravity of a body 
(d) centre of percussion of the body.

Ans:  (b) moment of inertia of the body

 

 

1      2          4          6      7        

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Theory of Machine Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Theory of Machine MCQ – Section-1

 

 Theory of Machine MCQ – Section-2

 

 Theory of Machine MCQ – Section-3

 

 Theory of Machine MCQ – Section-4

 

 Theory of Machine MCQ – Section-5

 

 Theory of Machine MCQ – Section-6

 

 

 


 

Go to Home Page

Leave a Reply