SECTION-3

                                           Theory of Machine objective type questions/Multiple choice questions
 
Q51. The lower pair is

(a) close pair 
(b) unclosed pair 
(c) point contact pair 
(d) both (a) and (b) 

Ans:  (d) both (a) and (b)

 

Q52. The higher pair is a

(a) closed pair 
(b) unclosed pair 
(c) point contact pair 
 ( d) both (a) and (c).

Ans:  ( d) both (a) and (c).

 

Q53. The motion of a shaft with collars at each end in a circular hole is an example of

(a) incompletely constrained motion 
(b) completely constrained motion 
(c) successfully constrained motion 
(d) none of the above. 

Ans:  (b) completely constrained motion

 

Q54. The motion of a shaft in a circular hole is an example of

(a) incompletely constrained motion 
(b) completely constrained motion 
(c) successfully constrained motion 
(d) none of the above.

Ans:  (a) incompletely constrained motion
 

 

Q55. When a point is moving in a curved path, the tangential acceleration is equal to

(a) rate of change in speed 
(b) rate of change of square of speed 
(c) square of speed/radius of curvature 
(d) speed/radius of curvature. 

Ans:  (a) rate of change in speed

 

Q56. When a point is moving in a curved path, the normal acceleration is equal to

(a) rate of change in speed 
(b) rate of change of square of speed 
(c) square of speed/radius of curvature 
(d) speed/radius of curvature. 

Ans:  (c) square of speed/radius of curvature

 

Q57. Which one of the following statement is wrong?

(a) The normal component of acceleration of a particle moving in a straight path is zero. 
(b) The tangential component of acceleration of a particle moving with constant speed is zero. 
(c) The normal component of acceleration of a particle moving in a circular path with constant velocity (v) is v2/r. 
(d) The tangential component of acceleration of a particle moving in a circular path with constant velocity (v) is v2/r. 

Ans:  (d) The tangential component of acceleration of a particle moving in a circular path with constant velocity (v) is v2/r.

 

Q58. In the design of many machines, a knowledge of methods of determining acceleration is essential. The acceleration of any point in a mechanism is determined by

(a) instantaneous centre method 
(b) analytical method 
(c) acceleration diagram method 
(d) only (b) and (c) 

Ans:  (d) only (b) and (c)

 

Q59. In a rigid link AB, the point B is moving with respect to A. Then the acceleration of B will be equal to

(a) acceleration of A × distance AB 
(b) (acceleration of A) ÷ distance AB 
(c) vector sum of acceleration of A and acceleration of B, relative to A 
(d) acceleration of A × square of distance AB. 

Ans:  (c) vector sum of acceleration of A and acceleration of B, relative to A

 

Q60. In question 77, if ω is the angular velocity of the link AB about A, then normal component of acceleration of B relative to A will be equal to

(a) V2BA/AB 
(b)VBAA × AB 
(c) V2BA × AB 
(d)VBA/AB 
where VBA = Linear velocity of B relative to A.

Ans:  (a) V2BA/AB   

 

                   
                                      1      2      3      4      5      6          8    

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Theory of Machine Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Theory of Machine MCQ – Section-1

 

 Theory of Machine MCQ – Section-2

 

 Theory of Machine MCQ – Section-3

 

 Theory of Machine MCQ – Section-4

 

 Theory of Machine MCQ – Section-5

 

 Theory of Machine MCQ – Section-6

 

 

 


 

Go to Home Page

Leave a Reply