SECTION-3

                                           Theory of Machine objective type questions/Multiple choice questions
 
Q41. When the relative motion between two elements is completely or successfully constrained, then these two elements from a

(a) mechanism 
(b) machine 
(c) kinematic pair 
(d) kinematic chain.

Ans:  (c) kinematic pair

 

Q42. Which one of the following is a lower pair?

(a) ball and roller bearing 
(b) automobiles steering gear 
(c) cam and follower 
(d) belt and chain drives. 

Ans: (b) automobiles steering gear
 

 

Q43. Which of the following is a higher pair?

(a) ball and roller bearing 
(b) automobile steering gear 
(c) cam and follower 
(d) all of the above 

Ans:  (d) all of the above

 

Q44. Choose the correct statement

(a) A sliding pair has incompletely constrained motion. 
(b) A pair of friction discs constitutes a lower pair. 
(c) Rectilinear motion of a piston is converted into rotary motion by slider crank. 
(d) Automobile steering gear is an example of higher pair. 

Ans:  (c) Rectilinear motion of a piston is converted into rotary motion by slider crank.

 

Q45. Choose the wrong statement

(a) An element needs not be a rigid body, but it must be a resistant body. 
(b) Cam and follower is an example of lower pair. 
(c) A sliding pair has a completely constrained motion. 
(d) The motion of a shaft in a circular hole is an example of incompletely constrained motion. 

Ans:  (b) Cam and follower is an example of lower pair.
 

 

Q46. The function of an element is to

(a) transmit motion 
(b) to serve as a support 
(c) to guide other elements 
(d) all of the above 

Ans:  (d) all of the above

 

Q47. The motion of a shaft between a foot-step bearing is an example of

(a) incompletely constrained motion 
(b) completely constrained motion 
(c) successfully constrained motion 
(d) none of the above.

Ans:  (c) successfully constrained motion

 

Q48. A kinetic chain is

(a) a combination of kinetic pair in which one link is fixed 
(b) a combination of kinetic pair in which each link forms part of two pairs and the relative motion between the links is completely constrained 
(c) the same as mechanism
(d) also called inversion. 

Ans:  (b) a combination of kinetic pair in which each link forms part of two pairs and the relative motion between the links is completely constrained

 

Q49. In a kinetic chain, if the specification of one co-ordinate, or dimension or position of a single link is sufficient to define the position of all other links, then the chain is called a kinematic chain of

(a) two degree of freedom 
(b) one degree of freedom 
(c) three degrees of freedom 
(d) none of the above. 

Ans: (b) one degree of freedom 

 

Q50. The differential mechanism of an automobile is having

(a) one degree of freedom 
(b) two degrees of freedom 
(c) three degrees of freedom 
(d) zero degree of freedom.

Ans:  (b) two degrees of freedom

 

 

1      2      3          5      6            

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Theory of Machine Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Theory of Machine MCQ – Section-1

 

 Theory of Machine MCQ – Section-2

 

 Theory of Machine MCQ – Section-3

 

 Theory of Machine MCQ – Section-4

 

 Theory of Machine MCQ – Section-5

 

 Theory of Machine MCQ – Section-6

 

 

 


 

Go to Home Page

Leave a Reply