SECTION-3

                                          Theory of Machine objective type questions/Multiple choice questions
 
Q31. Theory of machines is the branch of science, which deals with the study of

(a) the relative motion between the parts of a machine and the study of forces which acts on those parts 
(b) the relative motion between the parts of a machine 
(c) the forces acting on the parts of the machine 
(d) none of the above. 

Ans: (a) the relative motion between the parts of a machine and the study of forces which acts on those parts

 

Q32. Link or element is a

(a) part of a machine 
(b) stationary part of a machine 
(c) art of a machine which has motion relative to some other part 
(d) all of the above. 

Ans:  (c) art of a machine which has motion relative to some other part

 

Q33. Kinematic pairs are classified as

(a) sliding pair 
(b) rolling pair 
(c) turning pair 
(d) all of the above 

 Ans:  (d) all of the above

 

Q34. Piston and cylinder of a reciprocating steam engine forms a

(a) turning pair 
(b) rolling pair 
(c) sliding pair 
(d) spherical pair. 

Ans:  (c) sliding pair

 

Q35. A ball and a socket joint form a

(a) turning pair 
(b) rolling pair 
(c) sliding pair 
(d) spherical pair. 

Ans:  (d) spherical pair.

 

Q36. Shaft with collars at both ends fitted into a circular hole forms a

(a) turning pair 
(b) rolling pair 
(c) sliding pair 
(d) spherical pair. 

Ans:  (a) turning pair

 

Q37. Ball-bearing and roller bearing form a

(a) turning pair 
(b) rolling pair 
(c) sliding pair 
(d) spherical pair. 

Ans:  (b) rolling pair

 

Q38. A bolt and nut form a

 

(a) turning pair 
(b) rolling pair 
(c) screw pair 
(d) spherical pair. 

Ans:  (c) screw pair

 

Q39. When the two elements of a pair have a surface contact when in motion and the surface of one element slides over the surface of the other element, the pair formed is called a

(a) higher pair 
(b) lower pair 
(c) force-closed pair 
(d) none of the above. 

Ans:  (b) lower pair

 

Q40. When the two elements of a pair have line or point contact when in motion, the pair formed is called a

(a) higher pair 
(b) lower pair 
(c) unclosed pair 
(d) none of the above.

Ans: (a) higher pair

 

 

1      2      3      4      5          7      8    

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Theory of Machine Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Theory of Machine MCQ – Section-1

 

 Theory of Machine MCQ – Section-2

 

 Theory of Machine MCQ – Section-3

 

 Theory of Machine MCQ – Section-4

 

 Theory of Machine MCQ – Section-5

 

 Theory of Machine MCQ – Section-6

 

 

 


 

Go to Home Page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *