SECTION-3

 

Theory of Machine objective type questions/Multiple choice questions

 

Q21. In a turning moment diagram, the variations above and below the mean resisting torque line is called

(a) fluctuation of energy

(b) maximum fluctuation of energy

(c) coefficient of fluctuation of energy

(d) none of these

Ans: (a) fluctuation of energy

 

Q22. The ratio of maximum fluctuation of energy to the work done per cycle is called

(a) fluctuation of energy

(b) maximum fluctuation of energy

(c) coefficient of fluctuation of energy

(d) none of the above

Ans: (c) coefficient of fluctuation of energy

 

Q23. If the rotating mass of a rim type flywheel is distributed on another rim type flywheel whose mean radius is half the mean radius of the former, then energy stored in the latter at the same speed will be

(a) four times the first one

(b) same as the first one

(c) one fourth of the first one

(d) one and a half ttimes the first one

Ans: (c) one fourth of the first one

 

Q24. The D-slide valve is also known as

(a) inside admission valve

(b) outside admission valve

(c) piston slide valve

(d) none of these

Ans: (b) outside admission valve

 

Q25. In a steam engine, one method of obtaining the earlier cut-off with a simple slide valve is by increasing the angle of advance of the eccentric while the throw of the eccentric, steam lap and exhaust lap are kept constant. This method will

(a) cause withdrawing or throttling of steam

(b) reduce length of effective stroke of piston

(c) reduce maximum opening of port to steam

(d) all of these

Ans: (b) reduce length of effective stroke of piston

 

Q26. In a steam engine, the earlier cut-off with a simple slide valve may be obtained by increasing the steam lap and the angle of advance of the eccentric but keeping constant the travel and lead of the valve, This method will

(a) cause withdrawing or throttling of steam

(b) reduce length of effective stroke of piston

(c) reduce maximum opening of port to steam

(d) all of these

Ans: (c) reduce maximum opening of port to steam

 

Q27. The function of a reversing gear in a steam engine is

(a) to control the of steam

(b) to alter the point of cut-off while the engine is running

(c) to reverse the direction of motion of the crank shaft

(d) all of the above

Ans: (b) to alter the point of cut-off while the engine is running

(c) to reverse the direction of motion of the crank shaft

 

Q28. The sensitiveness of the governor………… as the speed range decreases.

(a) remains unaffected

(b) decreases

(c) increases

(d) none of the above

Ans: (c) increases

 

Q29. Sensitiveness of the governor is defined as the ratio of the

(a) mean speed to the maximum equilibrium speed

(b) mean speed to the minimum equilibrium speed

(c) difference of the maximum and minimum equilibrium speeds to the mean speed

(d) sum of the maximum and minimum equilibrium speeds to the mean speed

Ans: (c) difference of the maximum and minimum equilibrium speeds to the mean speed

 

Q30. When the radius of rotation of balls………..as the equilibrium speed increases, the governor is said to be unstable.

(a) remains constant

(b) decreases

(c) increases

(d) none of the above

Ans: (b) decreases

 

1      2      3          5      6      7      8    

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Theory of Machine Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Theory of Machine MCQ – Section-1

 

 Theory of Machine MCQ – Section-2

 

 Theory of Machine MCQ – Section-3

 

 Theory of Machine MCQ – Section-4

 

 Theory of Machine MCQ – Section-5

 

 Theory of Machine MCQ – Section-6

 

 

 


 

Go to Home Page

Leave a Reply