SECTION-3

 

Theory of Machine objective type questions/Multiple choice questions

 

Q11. For an involute gear, the ratio of base circle radius and pitch circle radius is equal to

(a) sin∅

(b) cos∅

(c) sec∅

(d) cosec∅

Ans: (b) cos∅

 

Q12. Which of the following statement is correct for gears?

(a) The addendum is less than the dedendum.

(b) The pitch circle diameter is the product of module and number of teeth.

(c) The contact ratio means the number of pairs of teeth in contact.

(d) all of the above

Ans: (d) all of the above

 

Q13. The centre distance between two meshing involute gears is equal to

(a) sum of base circle radii/ cos∅

(b) difference of base circle radii/ cos∅

(c) sum of pitch circle radii/ cos∅

(d) difference of pitch circle radii/ cos∅

Ans: (a) sum of base circle radii/ cos∅

 

Q14. In gears, interference takes place when

(a) the tip of a tooth of a mating gear digs into the portion between base and root circles

(b) gears do not move smoothly in the absence of lubrication

(c) pitch of the gear is not same

(d) gear teeth are undercut

Ans: (a) the tip of a tooth of a mating gear digs into the portion between base and root circles

 

Q15. The train value of a gear train is

(a) equal to velocity ratio of a gear train

(b) reciprocal of velocity ratio of a gear train

(c) always greater than unity

(d) always less than unity

Ans: (b) reciprocal of velocity ratio of a gear train

 

Q16. The rotor of a ship rotates in clockwise direction when viewed from stem and ship takes a left turn. The effect of gyroscopic couple acting on it will be.

(a) to raise the bow and stem

(b) to lower the bow and stem

(c) to raise the bow and lower the stem

(d) to raise the stern and lower the bow

Ans: (c) to raise the bow and lower the stem

 

Q17. A motor car moving at a certain speed takes a left turn in a curved path. If the engine rotates in the same direction as that of wheels, then due to centrifugal force

(a) the reaction on the inner wheels increases and on the outer wheels decreases

(b) the reaction on the outer wheels increases and on the inner wheels decreases

(c) the reaction on the front wheels increases and on the rear wheels decreases

(d) the reaction on the rear wheels increases and on the front wheels decreases

Ans: (b) the reaction on the outer wheels increases and on the inner wheels decreases

 

Q18. The Klein’s diagram is useful to find

(a) displacement of various parts

(b) velocity of various parts

(c) acceleration of various parts

(d) angular acceleration of various parts

Ans: (c) acceleration of various parts

 

Q19. The Klein’s method of construction for reciprocating engine mechanism

(a) is a simplified version of instantaneous centre method

(b) utilises a quadrilateral similar diagram of mechanism for reciprocating engine

(c) enables determination of coriolis component

(d) is based on the acceleration diagram

Ans: (b) utilises a quadrilateral similar diagram of mechanism for reciprocating engine

 

Q20. In a four stroke I.C. engine, the turning moment during the compression stroke is

(a) positive throughout

(b) negative throughout

(c) positive during major portion of the stroke

(d) negative during major portion of the stroke

Ans: (b) negative throughout

 

1      2      3      4      5      6      7      8    

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Theory of Machine Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Theory of Machine MCQ – Section-1

 

 Theory of Machine MCQ – Section-2

 

 Theory of Machine MCQ – Section-3

 

 Theory of Machine MCQ – Section-4

 

 Theory of Machine MCQ – Section-5

 

 Theory of Machine MCQ – Section-6

 

 

 


 

Go to Home Page

Leave a Reply