SECTION-2

 
Theory of Machine objective type questions/Multiple choice questions

 

 

Q71. The height of a Watt’s governor (in metres) is equal to

(a)  8.95/N2                       

(b)   89.5/N2                                                            

(c)     895/N2                                                           

(d)     8950/N2                                                             

N = Speed of the arm and ball about the spindle axis.

Ans:   (c)     895/N2
                                       

 

Q72. A Porter governor is a

(a) pendulum type governor

(b) dead weight governor

(c) spring loaded governor

(d) inertia governor

Ans: (b) dead weight governor

 

Q73. For two governors A and B, the lift of sleeve of governor A is more than that of governor B, for a given fractional change in speed. It indicates that

(a) governor A is more sensitive than governor b

(b) governor B is more sensitive than governor A

(c) both governors A and B are equally sensitive

(d) none of the above

Ans: (a) governor A is more sensitive than governor b

 

Q74. A governor is said to be stable, if the

(a) radius of rotation of balls increases as the equilibrium speed decreases

(b) radius of rotation of balls decreases as the equilibrium speed decreases

(c) radius of rotation of balls increases as the equilibrium speed increases

(d) radius of rotation of balls decreases as the equilibrium speed increases

Ans: (c) radius of rotation of balls increases as the equilibrium speed increases

 

Q75. Effort of a governor is the

(a) mean force exerted at the sleeve for a given percentage change of speed

(b) work done at the sleeve for maximum equilibrium speed

(c) mean force exerted at the sleeve for maximum equilibrium speed

(d) none of the above

Ans: (a) mean force exerted at the sleeve for a given percentage change of speed

 

Q76. A spring controlled governor is said to be isochronous when the controlling force

(a) increases as the radius of iotation decreases

(b) increases as the radius of rotation increases

(c) decreases as the radius of rotation increases

(d) remains constant for all radii of rotation

Ans: (d) remains constant for all radii of rotation

 

Q77. A spring controlled governor is said to be stable if the controlling force line when produced intersects the y-axis

(a) at the origin

(b) below the origin  

(c) above the origin

(d) any one of the above

Ans: (b) below the origin

 

Q78. When the relation between the controlling force (Fc) and radius of rotation (r) for a spring controlled governor is Fc = ar + b, then the governor will be

(a) stable

(b) unstable

(c) isochronous

(d) none of these

Ans: (b) unstable

 

Q79. The brake commonly used in railway trains is

(a) shoe brake

(b) band brake

(c) band and block brake

(d) internal expanding brake

Ans: (a) shoe brake

 

Q80. The absorption type dynamometer is a

(a) prony brake dynamometer

(b) rope brake dynamometer

(c) epicyclic-train dynamometer

(d) torsion dynamometer

Ans: (a) prony brake dynamometer

(b) rope brake dynamometer

 

1      2      3      4          6          8    

 

 

Go to Section-3

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Theory of Machine Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Theory of Machine MCQ – Section-1

 

 Theory of Machine MCQ – Section-2

 

 Theory of Machine MCQ – Section-3

 

 Theory of Machine MCQ – Section-4

 

 Theory of Machine MCQ – Section-5

 

 Theory of Machine MCQ – Section-6

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply