SECTION-2

 
Theory of Machine objective type questions/Multiple choice questions

 

Q61. The product of the diametral pitch and circular pitch is equal to

(a) 1

(b) 1/ π

(c) π

(d) 2 π

Ans: (c) π

 

Q62. The contact ratio is given by

(a) Length of the path of approach/ Circular pitch

(b) Length of the path of recess/ Circular pitch

(c) Length of the arc of contact/ Circular pitch

(d) Length of the arc of approach/ cos ∅

Ans: (c) Length of the arc of contact/ Circular pitch

 

Q63. When the pitching of a ship is upward, the effect of gyroscopic couple acting on it will be

(a) to move the ship towards star board

(b) to move the ship towards port side

(c) to raise the bow and lower the stem

(d) to raise the stern and lower the bow

Ans: (a) to move the ship towards star board

 

Q64. The maximum fluctuation of speed is the

(a) difference of minimum fluctuation of speed and the mean speed

(b) difference of the maximum and minimum speeds

(c) sum of maximum and minimum speeds

(d) variations of speed above and below the mean resisting torque line

Ans: (b) difference of the maximum and minimum speeds

 

Q65. In a steam engine, the distance by which the outer edge of the D-slide valve overlaps the steam port is called

(a) lead

(b) steam lap

(c) exhaust lap

(d) none of these

Ans: (b) steam lap

 

Q66. In Meyer’s expansion valve, the main valve is driven by an eccentric having an angle of advance from

(a) 10°-15°

(b) 15°-25°

(c) 25°-30°

(d) 30°-40°

Ans: (c) 25°-30°

 

Q67. Which of the following is used to control the speed variations of the engine caused by the fluctuations of the engine turning moment?

(a) D-slide valve

(b) Governor

(c) Flywheel

(d) Meyer’s expansion valve

Ans: (c) Flywheel

 

Q68. A watt s governor can work satisfactorily at speeds from

(a) 60 to 80 r.p.m.

(b) 80 to 100 r.p.m.

(c) 100 to 200r.p.m.

(d)200 to 300 r.p.m.

Ans: (a) 60 to 80 r.p.m.

 

Q69. When the sleeve of a Porter governor moves downwards, the governor speed

(a) increases

(b) decreases

(c) remains unaffected

(d) first increases and then decreases

Ans: (b) decreases

 

Q70. In a Hartnell governor, the compression of the spring is…………..the lift of the sleeve.

(a) equal to

(b) less than

(c) greater than

(d) none of these

Ans: (a) equal to

 

1      2      3          5      6      7      8    

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Theory of Machine Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Theory of Machine MCQ – Section-1

 

 Theory of Machine MCQ – Section-2

 

 Theory of Machine MCQ – Section-3

 

 Theory of Machine MCQ – Section-4

 

 Theory of Machine MCQ – Section-5

 

 Theory of Machine MCQ – Section-6

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply