SECTION-2

 
Theory of Machine objective type questions/Multiple choice questions

 

 

Q51. The instantaneous centres which vary with the configuration of mechanism, are called

(a) permanent instantaneous centres

(b) fixed instantaneous centres

(c) neither fixed nor permanent instantaneous centres

(d) none of the above

Ans: (c) neither fixed nor permanent instantaneous centres

 

Q52. A point B on a rigid link AB moves with respect to A with angular velocity ωrad/s . The total acceleration of B with respect to A will be equal to

(a) vector sum of radial component and coriolis component

(b) vector sum of tangential component and coriolis component

(c) vector sum of radial component and tangential component

(d) difference of radial component and tangential component

Ans: (c) vector sum of radial component and tangential component

 

Q53. An exact straight line motion mechanism is a

(a) Scott-Russell’s mechanism

(b) Hart’s mechanism

(c) Peaucellier’s mechanism

(d) all of these

Ans: (d) all of these

 

Q54. A body of weight 𝒲 is required to move up the rough inclined plane whose angle of inclination with the horizontal is α. The effort applied parallel to the plane is given by

(a) P = 𝒲 tan α

(b) P = 𝒲 tan (α+∅)

(c) P = 𝒲 (sin α + μcos α)

(d) P = 𝒲 (cos α + μsin α)

Ans: (c) P = 𝒲 (sin α + μcos α)

 

Q55. In a screw jack, the effort required to lift the load 𝒲 is given by

(a) p = 𝒲 tan(α-∅)

(b) p = 𝒲 tan(α+∅)

(c) p = 𝒲 tan(∅-α)

(d) p = 𝒲 cos (α+∅)

Ans: (b) p = 𝒲 tan(α+∅)

 

Q56. In a screw jack, the effort required to lower the load

(a) p = 𝒲 tan(α-∅)

(b) p = 𝒲 tan(α+∅)

(c) p = 𝒲 tan(∅-α)

(d) p = 𝒲 cos (α+∅)

Ans: (c) p = 𝒲 tan(∅-α)

 

Q57. The frictional torque for square thread at the mean radius r while raising load 𝒲 is given by

(a) T = 𝒲.r tan(∅-α)

(b) T = 𝒲.r tan(∅+α)

(c) T = 𝒲.r tan α

(d) T = 𝒲.r tan ∅

Ans: (b) T = 𝒲.r tan(∅+α)

 

Q58. The dedendum circle diameter is equal to

(a) pitch circle dia x cos∅

(b) addendum circle dia. x cos ∅

(c) clearance circle dia x cos∅

(d) pitch circle dia x sin∅

Ans: (a) pitch circle dia x cos∅

 

Q59. The velocity of sliding…………the distance of the point of contact from the pitch point.

(a) is directly proportional to

(b) is inversely proportional to

(c) is equal to cos∅ multiplied by

(d) does not depend upon

Ans: (a) is directly proportional to

 

Q60. In full depth 14 1/2° involute system, the smallest number of teeth in a pinion which meshes with rack without interference is

(a) 12

(b) 16

(c) 25

(d) 32

Ans: (d) 32

 

1      2      3          5      6      7      8    

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Theory of Machine Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Theory of Machine MCQ – Section-1

 

 Theory of Machine MCQ – Section-2

 

 Theory of Machine MCQ – Section-3

 

 Theory of Machine MCQ – Section-4

 

 Theory of Machine MCQ – Section-5

 

 Theory of Machine MCQ – Section-6

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply