SECTION-2

 
Theory of Machine objective type questions/Multiple choice questions

 

Q41. Which of the following statement is wrong?

(a) A round bar in a round hole form a turning pair.

(b) A square bar in a square hole form a sliding pair.

(c) A vertical shaft in a foot step bearing forms a successful constraint.

(d) all of the above

Ans: (c) A vertical shaft in a foot step bearing forms a successful constraint.

 

Q42. When the nature, of contact between the elements of a pair is such that it can only slide relative to the other, the pair is known as a

(a) screw pair

(b) spherical pair

(c) turning pair

(d) sliding pair

Ans: (d) sliding pair

 

Q43. Which of the following is an example of sliding pair?

(a) Piston and cylinder of a reciprocating steam engine.

(b) Shaft with collars at both ends fitted into a circular hole.

(c) Lead screw of a lathe with nut.

(d) Ball and a socket joint.

Ans: (a) Piston and cylinder of a reciprocating steam engine.

 

Q44. Which of the following is a turning pair?

(a) Piston and cylinder of a reciprocating steam engine.

(b) Shaft with collars at both ends fitted into a circular hole.

(c) Lead screw of a lathe with nut.

(d) Ball and a socket joint.

Ans: (b) Shaft with collars at both ends fitted into a circular hole.

 

Q45. The relation between number of links (l) and number of joints (j) in a kinematic chain is

(a) l=1/2 (j+2)

(b) l=2/3 (j+2)

(c) 1=3/4 (j+3)

(d) l=j+4

Ans: (b) l=2/3 (j+2)

 

Q46. The relation between the number of links (l) and the number of binary joints (j) for a kinematic chain having constrained motion is given by j =3/2(l-2). If the left hand side of this equation is greater than the right hand side, then the chain is

(a) locked chain

(b) completely constrained chain

(c) successfully constrained chain

(d) incompletely constrained chain

Ans: (a) locked chain

 

Q47. A kinematic chain is known a mechanism when

(a) none of the links is fixed

(b) one of the links is fixed

(c) two of the links are fixed

(d) none of these

Ans: (b) one of the links is fixed

 

Q48. The inversion of a mechanism is

(a) changing of a higher pair to a lower pair

(b) turning its upside down

(c) obtained by fixing different links in a kinematic chain

(d) obtained by reversing the input and output motion

Ans: (c) obtained by fixing different links in a kinematic chain

 

Q49. The total number of instantaneous centres for a mechanism consisting of n links are

(a) n/2

(b) n

(c) n-1

(d) n(n-1)/2

Ans: (d) n(n-1)/2

 

Q50.Which of the following property of the instantaneous centre is correct?

(a) A rigid link rotates instantaneously relative to another link at the centre

(b) The two rigid links have no linear velocity relative to each other at the instantaneous

(c) The velocity of the instantaneous centre relative to any third rigid link is same whether the instantaneous centre is regarded as a point on the first rigid link or on the second rigid

(d) all of the above

Ans: (d) all of the above

 

 

1      2      3          5      6      7        

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Theory of Machine Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Theory of Machine MCQ – Section-1

 

 Theory of Machine MCQ – Section-2

 

 Theory of Machine MCQ – Section-3

 

 Theory of Machine MCQ – Section-4

 

 Theory of Machine MCQ – Section-5

 

 Theory of Machine MCQ – Section-6

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply