SECTION-2

 
Theory of Machine objective type questions/Multiple choice questions

 

Q11. The fundamental equation for correct steering is

\begin{equation}
\text { (a) } \sin \emptyset+\sin \alpha=\frac{b}{c}
\end{equation}

\begin{equation}
\text { (b) } \cos \emptyset-\sin \alpha=\frac{c}{b}
\end{equation}

\begin{equation}
\text { (c) } \cot \varnothing-\cot \alpha=\frac{c}{b}
\end{equation}

\begin{equation}
\text { (d) } \tan \emptyset+\cot \alpha=\frac{b}{c}
\end{equation}

Where            ∅ and α=Angle through which the axis of the outer wheel and inner wheel

And turns respectively,

c = Distance between the pivots of the front axles, and

d = Wheel base.

\begin{equation}
\text { Ans: (c) } \cot \emptyset-\cot \alpha=\frac{c}{b}
\end{equation}

 

Q12. In a multiple V-belt drive, if one of the belt is broken, then we should replace

(b) all the belts

(a) the broken belt only

(c) the broken belt and the belts on either side of it

(d) none of the above

Ans: (a) the broken belt only

 

Q13. The coefficient of fluctuation of speed is……. of maximum fluctuation of speed and the mean speed.

(a) sum

(b) difference

(c) product

(d) ratio

Ans: (d) ratio

 

Q14. Which of the following is wrong?

(a) The difference between the maximum and minimum energies is called maximum fluctuation of energy

(b) The coefficient of fluctuation of speed is the ratio of maximum fluctuation of speed to the mean speed.

(c) The variations of energy above and below the mean resisting torque line is known as fluctuation of energy

(d) none of the above

Ans: (d) none of the above

 

Q15. Which of the following statement is correct?

(a) The power absorbed in operating Che piston valve is less than D-slide valve.

(b) The wear of the piston valve is less than the wear of the D-slide valve.

(c) The D-slide valve is also called outside admission valve.

(d) all of the above

Ans: (d) all of the above

 

Q16. In Meyer’s expansion valve, valve is driven by an eccentric having an angle of advance from

(a) 50°-60°

(b) 60°-70°

(c) 70°-80°

(d) 80°-90°

Ans: (d) 80°-90°

 

Q17. The height of a Watt’s governor is

(a) directly proportional to speed

(b) directly proportional to (speed)2

(c) inversely proportional to speed

(d) inversely proportional to (speed)2

Ans: (d) inversely proportional to (speed)2

 

Q18. A Hartnell governor is a

(a) dead weight governor

(c) spring loaded governor

(b) pendulum type governor

(d) inertia governor

Ans: (c) spring loaded governor

 

Q19. Which of the following is a spring controlled governor?

(a) Hartnell governor

(b) Hartung governor

(c) Wilson-Hartnell governor

(d) all of these

Ans: (d) all of these

 

Q20. Which of the following governor is used to drive a gramophone?

(a) Watt governor

(b) Porter governor

(c) Pickering governor

(d) Hartnell governor

Ans: (c) Pickering governor

 

1      2      3      4      5      6      7        

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Theory of Machine Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Theory of Machine MCQ – Section-1

 

 Theory of Machine MCQ – Section-2

 

 Theory of Machine MCQ – Section-3

 

 Theory of Machine MCQ – Section-4

 

 Theory of Machine MCQ – Section-5

 

 Theory of Machine MCQ – Section-6

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply