SECTION-6

Theory of Machine objective type questions/Multiple choice questions

 
Q61. When maximum horse power is transmitted by a belt, the centrifugal tension in the belt is

(a) half the maximum tension allowed in the belt 
(b) one-third the maximum tension allowed in the belt 
(c) two-thirds the maximum tension allowed in the belt 
(d) one-fourth the maximum tension allowed in the belt.

Ans: (b) one-third the maximum tension allowed in the belt
 

 

Q62. Choose the wrong statement

(a) When two pulleys are connected by means of a cross-belt drive, then both the pulleys will rotate in opposite directions. 
(b) The centrifugal tension in belts reduces power transmission. 
(c) Abbreviation P.I.V, drive stands for positive infinitely variable drive. 
(d) The power transmitted by a belt is maximum when the maximum tension in the belt is one-third of centrifugal tension. 

Ans:  (d) The power transmitted by a belt is maximum when the maximum tension in the belt is one-third of centrifugal tension.

 

Q63. Choose the correct statement

(a) In a belt drive, the speeds are directly proportional to the diameters of the pulley. 
(b) Considering the effect of centrifugal tension in the belt, the horse power transmitted increase directly with the increase of speed. 
(c) The length of open belt depends upon the sum and difference of the radii of the pulleys. 
(d) Crowning of pulley is done to make them more sturdy. 

Ans: (c) The length of open belt depends upon the sum and difference of the radii of the pulleys.

 

Q64. Two parallel shafts, having centre distance 5 metres, are connected by an open belt. The diameters of the pulley fixed to the shafts are 40 cm and 30 cm respectively. The length of the belt will be

(a) 1000 cm 
(b) 1110.05 cm 
(c) 1112.45 cm 
(d) 1120 cm.

Ans:  (b) 1110.05 cm

 

Q65. The effective tensions on the tight side and slack in a belt drive are 60 kgf and 30 kgf respectively. If the linear velocity of the belt is 300 metre/sec, then the horse power transmitted by the belt would be

(a) 120 h.p. 
(b) 0.5 h.p. 
(c) 4 h.p. 
(d) 2 h.p.

Ans:  (d) 2 h.p.

 

Q66. Choose the wrong statement

(a) When the shafts are at long centre distances, the power is transmitted with the help of belts, ropes and chains. 
(b) When the shafts are at short centre distances, the power is transmitted by gears. 
(c) Gear drive is a positive and smooth drive. 
(d) none of the above.

Ans:  (d) none of the above.

 

Q67. Choose the wrong statement

(a) The gears are termed as medium velocity gears if their peripheral velocity lies in the range of 3 to 14 m/sec. 
(b) When two intersecting and coplanar shafts are connected by gears, the arrangement is called bevel gearing. 
(c) The radial distance of a tooth from the pitch circle to the bottom of tooth is called addendum. 
(d) The face of the tooth is the surface of the tooth above the pitch surface. 

Ans:  (c) The radial distance of a tooth from the pitch circle to the bottom of tooth is called addendum.

 

Q68. Choose the correct statement

(a) The gears are termed as high velocity gears if their peripheral velocity lies in the range of 3 to 10 m/sec. 
(b) The flank of the tooth is the surface of the tooth above the pitch surface. 
(c) The distance measured along the circumference of the pitch circle from a point on one tooth to a corresponding point on the adjacent tooth is known as circular pitch. 
(d) The dedendum is the radial distance of the tooth from the pitch circle to the top of the tooth.

Ans:  (c) The distance measured along the circumference of the pitch circle from a point on one tooth to a corresponding point on the adjacent tooth is known as circular pitch.

 

Q69. Law of gearing states that

(a) the normal at the point of contact between a pair of teeth divides the line joining the centre of rotation directly in the ratio of angular velocities 
(b) the common normal at the point of contact between a pair of teeth does not pass, always through the pitch point 
(c) the common normal at the point of contact between a pair of teeth always passes through the pitch point 
(d) none of the above. 

Ans:  (c) the common normal at the point of contact between a pair of teeth always passes through the pitch point

 

Q70. The centre distance between two meshing involute gears is

(a) directly proportional to the sum of base circle radii of the meshing gears 
(b) inversely proportional to the cosine of pressure angle 
(c) directly proportional to the cosine of pressure angle 
(d) both (a) and (b) 

Ans:  (d) both (a) and (b)

 

 

1      2      3          5      6      7      8    

 
Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Theory of Machine Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Theory of Machine MCQ – Section-1

 

 Theory of Machine MCQ – Section-2

 

 Theory of Machine MCQ – Section-3

 

 Theory of Machine MCQ – Section-4

 

 Theory of Machine MCQ – Section-5

 

 Theory of Machine MCQ – Section-6

 

 

Go to Home Page

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *