SECTION-6

Theory of Machine objective type questions/Multiple choice questions

 
Q21. Diametral pitch is defined as the ratio of

(a) number of teeth to pitch circle, diameter 
(b) pitch circle diameter to number of teeth 
(c) circumference of pitch circle to number of teeth 
(d) none of the above. 

Ans: (a) number of teeth to pitch circle, diameter

 

Q22. For a spur gear, the circular pitch is equal to the ratio of

(a) number of teeth to pitch circle diameter 
(b) pitch circle diameter to number of teeth 
(c) circumference of pitch circle to number of teeth 
(d) none of the above. 

Ans:  (c) circumference of pitch circle to number of teeth

 

Q23. The module (m) is defined as equal to the ratio of

(a) number of teeth to pitch circle diameter 
(b) pitch circle diameter to number of teeth 
(c) circumference of the pitch circle to number of teeth 
(d) none of the above.

Ans:  (a) number of teeth to pitch circle diameter

 

Q24. The centrifugal tension in the belt depends upon

(a) tight side tension of the belt 
(b) velocity of the belt 
(c) weight per unit length of the belt 
(d) (b) and (c). 

Ans:  (d) (b) and (c).

 

Q25. When centrifugal tension (Tc) is considered, the belt is designed for the tension

(a) T1
 (b) T1 – Tc
(c) T1 + Tc
 (d) none of the above.

Ans:  (c) T1 + Tc

 

Q26. When maximum horse power is transmitted, the effective tension in the tight side of the belt is equal to

(a) twice the centrifugal tension 
(b) three times the centrifugal tension 
(c) half the centrifugal tension 
(d) one-third the centrifugal tension.

Ans:  (a) twice the centrifugal tension

 

Q27. The belts are installed with initial tension, which is generally equal to

(a) sum of the tensions on the tight side and slack side of the belt 
(b) average tension of the tight side and slack side of the belt 
(c) half of tension on the tight side of the belt 
(d) half of tension on the slack side of the belt. 

Ans:  (b) average tension of the tight side and slack side of the belt

 

Q28. Creep in belt drive is due to

(a) weak material of the belt 
(b) weak material of the pulley 
(c) uneven extensions and contractions of the belt when it passes from tight side to slack side 
(d) none of the above. 

Ans: (c) uneven extensions and contractions of the belt when it passes from tight side to slack side

 

Q29. Crowning of pulley is done

(a) to avoid the slipping of the belt 
(b) to make them more study 
(c) to enable pulley rigidly fixed to the shaft 
(d) to make pulley look more pleasant in appearance. 

Ans: (a) to avoid the slipping of the belt

 

Q30. A shaft running at 100 r.p.m. is to drive a parallel shaft at 200 r.p.m. If the diameter of the ulley on the driving shaft is 80 cm, then the diameter of the pulley on the driven shaft will be

(a) 160 cm 
(b) 80 cm 
(c) 40 cm 
(d) 80 cm.

Ans: (c) 40 cm

 

 

1          3      4      5      6      7      8    

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Theory of Machine Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Theory of Machine MCQ – Section-1

 

 Theory of Machine MCQ – Section-2

 

 Theory of Machine MCQ – Section-3

 

 Theory of Machine MCQ – Section-4

 

 Theory of Machine MCQ – Section-5

 

 Theory of Machine MCQ – Section-6

 

 

Go to Home Page

 

Leave a Reply