SECTION-6

Theory of Machine objective type questions/Multiple choice questions

 
Q11. The velocity of sliding of the mating teeth of the two gears is equal to

(a) product of angular velocity of first gear and the distance of the point of contact from the pitch point 
(b) product of angular velocity of second gear and the distance of the point of contact from the pitch point 
(c) product of the sum of the angular velocities of the two gears and the distance of the point of contact from the pitch point 
(d) none of the above. 

Ans: (c) product of the sum of the angular velocities of the two gears and the distance of the point of contact from the pitch point

 

Q12. The teeth, which are normally used and satisfy the law of gearing are

(a) conjugate teeth 
(b) cycloidal teeth 
(c) involute teeth 
(d) only (b) and (c) 

Ans:  (d) only (b) and (c)

 

Q13. The involute function [INV (φ)] in terms of pressure angle (φ) is expressed as

(a) INV (φ) = (φ) – tan (φ)

 (b) INV (φ) = 1 – tan (φ) 
(c) INV (φ) = tan (φ) – (φ) 
(d) INV (φ) = 1 + tan (φ) 

Ans:  (c) INV (φ) = tan (φ) – (φ)

 

Q14. If the pressure angle is 20, the involute function will be equal to

(a) 0.702 
(b) 0.636 
(c) 0.0149 
(d) 1.3639. 

Ans:  (c) 0.0149

 

Q15. In involute teeth, the tangent to the base circle is a

(a) tangent to the involute 
(b) normal to the involute 
(c) normal to the pitch circle 
(d) none of the above. 

Ans:  (b) normal to the involute

 

Q16. The path of contact in involute gears is a

(a) circle 
(b) straight line 
(c) curved line 
(d) none of the above.

Ans:  (b) straight line

 

Q17. Two intersecting and co-planar shafts are connected by gears. This type of gear is called

(a) helical gear 
(b) spur gear 
(c) bevel gear 
(d) spiral gear. 

Ans:  (c) bevel gear

 

Q18. Two parallel and co-planar shafts are connected by gears. This type of gear is called

(a) helical gear 
(b) spur gear 
(c) bevel gear 
(d) spiral gear. 

Ans:  (b) spur gear

 

Q19. If the peripheral velocity of the gears are more than 15 m/sec, the gears are known as

(a) low velocity type 

(b) medium velocity type 
(c) high velocity type 
(d) none of the above.

Ans:  (c) high velocity type

 

Q20. The pressure angles varies from

(a) 40° to 50° 
(b) 30° to 40° 
(c) 20° to 30° 
(d) 14° to 20°.

Ans:  (d) 14° to 20°.

 

 

1      2      3      4      5      6          8    

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Theory of Machine Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Theory of Machine MCQ – Section-1

 

 Theory of Machine MCQ – Section-2

 

 Theory of Machine MCQ – Section-3

 

 Theory of Machine MCQ – Section-4

 

 Theory of Machine MCQ – Section-5

 

 Theory of Machine MCQ – Section-6

 

 

Go to Home Page

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *