SECTION-5

Theory of Machine objective type questions/Multiple choice questions

 
Q71. When the axes of the first and last wheels of a compound gear train are co-axial, then the train is known as

(a) non-reverted gear train 
(b) reverted gear train 
(c) epicyclic gear train 
(d) none of the above. 

Ans:  (b) reverted gear train

 

Q72 If in a gear trains, the first wheel is a driver and the last wheel is adriven wheel, then train value is defined as the

(a) product of the speeds of the driver and driven wheels 
(b) ratio of the speed of the driver wheel to the speed of the driven wheel 
(c) ratio of the speed of the driven wheel to the speed of the driver wheel 
(d) products of number of teeth on driver and driven wheels.

Ans:  (c) ratio of the speed of the driven wheel to the speed of the driver wheel

 

Q73. Train value of a gear train is

(a) equal to the speed ratio 
(b) half of the speed ratio 
(c) reciprocal of the speed ratio
(d) double the speed ratio. 

Ans:  (c) reciprocal of the speed ratio

 

Q74. The train values and speed ratios are specified as their plus or minus. The negative sign of speed ratio indicates that

(a) speed of driver wheel is less than the speed of driven wheel 
(b) speed of driven wheel is less than the speed of driver wheel 
(c) driver and driven wheels are rotating in opposite direction 
(d) driver and driven wheels are rotating in the same direction. 

Ans:  (c) driver and driven wheels are rotating in opposite direction

 

Q75. A gear train, in which at least one of the gear axes is in motion relative to the frame, is known as

(a) reverted gear train 
(b) non-reverted gear train 
(c) epicyclic gear 
(d) none of the above.

Ans:  (c) epicyclic gear

 

Q76. The locus of a point on the circumference of a circle, which rolls without slipping on a fixed straight line, is known as

(a) involute 
(b) cycloid 
(c) hypo-cycloid‘ 
(d) epicycloid. 

Ans:  (b) cycloid

 

Q77. The locus of a point on the circumference of a circle, which rolls without slipping on the outside of another circle, is known as

(a) involute 
(b) cycloid 
(c) hypo-cycloid 
(d) epicycloid. 

Ans:  (d) epicycloid.

 

Q78. The locus of a point on the circumference of a circle, which rolls without slipping on the inside of another circle, is known as

(a) involute 
(b) cycloid 
(c) hypo-cycloid 
(d) epicycloid. 

Ans:  (c) hypo-cycloid

 

Q79 Which is correct statement about cycloidal gears?

(a) The pressure angle is constant from the commencement of the engagement to the end of engagement. 
(b) The gears are manufactured with simplicity. 
(c) There is no interference in these gears.
(d) Variation in centre distance within limits does not affect the velocity ratio of the two mating gears. 

Ans:  (c) There is no interference in these gears.

 

Q80. The work wasted in friction, for a given total arc of action between gear teeth, will be minimum when arc of approach is

(a) half of arc of recess 
(b) one-fourth of arc of recess 
(c) equal to arc of recess 
(d) twice the arc of recess.

Ans:  (c) equal to arc of recess

 

 

1      2      3      4          6      7      8    

 

Go To Section-6

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Theory of Machine Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Theory of Machine MCQ – Section-1

 

 Theory of Machine MCQ – Section-2

 

 Theory of Machine MCQ – Section-3

 

 Theory of Machine MCQ – Section-4

 

 Theory of Machine MCQ – Section-5

 

 Theory of Machine MCQ – Section-6

 

 


 

Go to Home Page

Leave a Reply