SECTION-5

Theory of Machine objective type questions/Multiple choice questions

 
Q61. The circle, with centre as the centre of the cam axis and radius such that it passes through the pitch point, is known as

(a) prime circle 
(b) base circle 
(c) pitch circle 
(d) pitch curve. 

Ans:  (c) pitch circle

 

Q62. The path, followed by the trace point if the follower moved about the cam, is known as

(a) prime circle 
(b) base circle 
(c) pitch circle
(d) pitch curve. 

Ans:  (a) prime circle

 

Q63. For the knife edge follower, the cam profile and pitch curve

(a) are different 
(b) are same 
(c) may be same or different 
(d) none of the above. 

Ans:  (b) are same

 

Q64 On which circle or curve the size of the cam depends?

(a) prime circle 
(b) base circle 
(c) pitch circle 
(d) pitch curve. 

Ans:  (b) base circle

 

Q65 The reference point, on the follower for tracing the cam profile, is called

(a) the pitch point 
(b) the trace point 
(c) the centre of cam 
(d) none of the above.

Ans:  (b) the trace point

 

Q66. A dynamometer is a device used for measuring

(a) speed of a machine 
(b) torque exerted by or on a machine 
(c) kinetic energy of the machine 
(d) all of the above 

Ans:  (b) torque exerted by or on a machine

 

Q67. Which of the followings are the correct statement for clutch and brake ?

(a) clutch connects a moving member of stationary frame 
(b) clutch connects a moving member to another moving member 
(c) brake connects a moving member to another moving member 
(d) brake connects a moving members to stationary frame. 

Ans:   (b) clutch connects a moving member to another moving membe
(d) brake connects a moving members to stationary frame.

 

Q68. Which one of the followings is an absorption dynamometer ?

(a) gear dynamometer 
(b) torsion dynamometer 
(c) belt dynamometer 
(d) prony brake dynamometer. 

Ans:  (b) torsion dynamometer

 

Q69. Which one of the followings is an transmission dynamometer ?

(a) prony brake dynamometer 
(b) torsion dynamometer 
(c) fluid friction dynamometer 
(d) band brake dynamometer. 

Ans:  (b) torsion dynamometer

 

Q70. The abbreviation FMR in brakes and dynamometer stands for

(a) friction motion ratio 
(b) friction multiplication ratio 
(c) force multiplication ratio 
(d) force mean rate.

Ans:  (c) force multiplication ratio

 

 

1      2      3      4      5      6      7        

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Theory of Machine Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Theory of Machine MCQ – Section-1

 

 Theory of Machine MCQ – Section-2

 

 Theory of Machine MCQ – Section-3

 

 Theory of Machine MCQ – Section-4

 

 Theory of Machine MCQ – Section-5

 

 Theory of Machine MCQ – Section-6

 

 


 

Go to Home Page

Leave a Reply