SECTION-5

Theory of Machine objective type questions/Multiple choice questions
 
Q51. The left of a flat-faced follower, when it is in contact with the flank of a circular arc cam, is equal to

(a) (R + r) (1 – cos θ) 
(b) (R – r) (1 – cos θ) 
(c) (R – r) (1 + cos θ) 
(d) (R + r) (1 + cos θ) 
where R = Flank radius, r = Minimum radius of cam, and θ = Angle turned by cam from beginning of the left of follower.

Ans:  (b) (R – r) (1 – cos θ)

 

Q52. The acceleration of a flat-faced follower, when it is in contact with the flank of a circular arccam, is equal to

(a) ω2 (R – r) sin θ 
(b) ω2 (R + r) sin θ 
(c) ω2 (R – r) cos θ 
(d) ω2  (R + r) cos θ. 

Ans:  (c) ω2 (R – r) cos θ

 

Q53. The velocity of a flat-faced follower, when it is in contact with the flank of a circular arc cam, is equal to

(a) ω (R – r) sin θ 
(b) ω (R – r) sin θ 
(c) ω (R + r) cos θ 
(d) ω (R + r) cos θ. 

Ans:  (a) ω (R – r) sin θ

 

Q54. Period of dwell (in case of cam and follower) is the period

(a) during which cam rotates 
(b) during which follower moves from its lower position to highest position 
(c) during which follower remains stationary during some finite rotation of the cam 
(d) none of the above.

Ans:  (c) during which follower remains stationary during some finite rotation of the cam

 

Q55. For the question 273, the velocity of the follower is equal to

(a) ω (r + r1) sin θ sec2 θ 
(b) ω (r + r1) sin θ cos θ 
(c) ω (r – r1) sin θ sec2 θ 
(d) ω2 (r – r1) cos θ sin2 θ.

Ans:  (a) ω (r + r1) sin θ sec2 θ

 

Q56. A follower of a cam has

(a) uniform velocity 
(b) simple harmonic motion 
(c) cyclodial motion 
(d) all of the above 
 

Ans:  (d) all of the above

 

Q57. Which factor affects the size of a cam?

 

(a) base circle 
(b) pressure angle 
(c) hub size 
(d) all of the above 

 

Ans:  (d) all of the above

 

Q58. The pressure angle of a cam

(a) decreases if radius of base circle decreases 
(b) decreases if radius of base circle increase 
(c) is independent of the radius of base circle 
(d) first decreases then increases if the radius of base circle decreases.

Ans:  (b) decreases if radius of base circle increase

 

Q59. Which one of the following is a spring loaded type governor ?

(a) Watt governor 
(b) Hartnell governor 
(c) Porter governor 
(d) Proell governor.

Ans:  (b) Hartnell governor

 

Q60. Which one of the following is a gravity controlled type governor ?

(a) Hartung governor 
(b) Hartnell governor 
(c) Pickering governor 
(d) Watt governor.

Ans:  (d) Watt governor.

 

 

1      2      3      4      5      6      7        

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: adm[email protected]amobjective.in

Read More Sections of Theory of Machine Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Theory of Machine MCQ – Section-1

 

 Theory of Machine MCQ – Section-2

 

 Theory of Machine MCQ – Section-3

 

 Theory of Machine MCQ – Section-4

 

 Theory of Machine MCQ – Section-5

 

 Theory of Machine MCQ – Section-6

 

 


 

Go to Home Page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *