SECTION-5

Theory of Machine objective type questions/Multiple choice questions

 

Q41. The range of speed a governor is equal to

(a) sum of maximum and minimum equilibrium speeds 
(b) difference of maximum and minimum equilibrium speeds 
(c) average of sum of maximum and minimum equilibrium speeds 
(d) average of difference of maximum and minimum equilibrium speeds.

Ans:  (b) difference of maximum and minimum equilibrium speeds
 

 

Q42. Sensitiveness of a governor is defined as the ratio of

(a) mean speed to range of speed 
(b) range of speed to mean speed 
(c) maximum equilibrium speed to mean speed 
(d) minimum equilibrium speed to mean speed. 

Ans: (b) range of speed to mean speed

 

Q43. A governor is said to be sensitive when

(a) for a small change of speed, the displacement of sleeve is maximum 
(b) the governor readily responds to a small alternation of speed 
(c) the ratio of range of speed to mean speed is maximum 
(d) any one of the above 

 Ans:  (d) any one of the above

 

Q44. Which one of the following is a correct statement regarding the effect of friction on governors ?

(a) Due to friction, there is a range of speed for any sleeve position over which the governor is sensitive. 
(b) Due to friction, the governor will have same configuration whether it approaches equilibrium from the higher or lower speed side. 
(c) Due to friction, the governor will have different configuration whether it approaches equilibrium from the higher or lower speed side. 
(d) Due to fiction, the load on sleeve decreases when sleeve is rising.

Ans:  (c) Due to friction, the governor will have different configuration whether it approaches equilibrium from the higher or lower speed side

 

Q45. The friction, at the sleeve of a governor

(a) increases the sensitiveness of the governor 
(b) decreases the sensitiveness of the governor 
(c) has no effect on sensitiveness of the governor 
(d) none of the above.

Ans:  (b) decreases the sensitiveness of the governor

 

Q46. Proell governor as compared to Porter governor

(a) is more sensitive 
(b) is less sensitive 
(c) requires weights of smaller size 
(d) both (a) and (c).

 Ans:  (d) both (a) and (c).

 

Q47. The spring loaded governors as compared to gravity controlled governors

(a) may be operated at very high speeds 
(b) are much smaller in overall size 
(c) may revolve about a vertical or inclined axis 
(d) all of the above 

Ans:  (d) all of the above

 

Q48. Which one is a correct statement regarding governor ?

(a) The governor reduces the fluctuation of speed during a cycle for constant output load. 
(b) The governor controls the mean speed over a period for output load variations. 
(c) The governor has no influence on mean speed for prime mover. 
(d) The governor has no influence over the varying load demand on prime mover. 

Ans:  (b) The governor controls the mean speed over a period for output load variations.

 

Q49. Which one is a correct statement regarding flywheel ?

(a) The fly-wheel reduces the fluctuation of speed during a cycle for constant output load. 
(b) The flywheel controls the mean speed of the prime mover. 
(c) The flywheel adjusts supply when output is varying. 
(d) The flywheel is no influence over cyclic speed fluctuation. 

Ans:  (a) The fly-wheel reduces the fluctuation of speed during a cycle for constant output load.

 

Q50. The inertia and flywheel governors as compared to centrifugal governors are

(a) more sensitive and more simple 
(b) less sensitive and more simple 
(c) more sensitive and less simple 
(d) less sensitive and less simple.

Ans:  (c) more sensitive and less simple

 

 
 

1      2      3          5      6      7        

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Theory of Machine Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Theory of Machine MCQ – Section-1

 

 Theory of Machine MCQ – Section-2

 

 Theory of Machine MCQ – Section-3

 

 Theory of Machine MCQ – Section-4

 

 Theory of Machine MCQ – Section-5

 

 Theory of Machine MCQ – Section-6

 

 


 

Go to Home Page

Leave a Reply